Težave nosečnice v prvem trimestru

0
1056

Pojavljati se začnejo fizične in psihične spremembe: slabost, boleče prsi, utrujenost, povečano uriniranje, nihanje razpoloženja, spremembe v okusu in vonju

Oglejste si video v katerem smo se s strokovnjakinjo Tino Golež, dipl. babico, pogovarjali o potrditvi nosečnosti in težavah nosečnice v prvem trimestru.

Nosečnost se razdeli na tri trimestra. Prvo trimesečje se začne s tem, da sprva ženska ugotovi, da je noseča. To se navadno zgodi v čertem, predvsem pa v petem, šestem tednu, lahko pa tudi vse tja do osemega ali desetega tedna. Ženske na začeteku niso tako pozorne na to, da se dogajajo spremembe. Ponavadi se prvi ginekološki pregled tudi naredi okrog šestega do osmega tedna. Če je otroček že dovolj velik, oziroma zrel, potem naredijo tudi ultra zvočno preiskavo, običajno pa se ta zgodi v 12. tednu, ko se tudi naredi test nuhalne svetline. Takrat se tudi očetje bolje povežejo s svojim otrokom, ker ga prvič vidijo in jim je malo bolj jasna kaj se pravzaprav dogaja.

Pri nosečnicah se v prvem trimesečju začnejo dogajat prve spremembe v telesu. Lahko imajo slabosti, boleče prsi, povečano uriniranje, nihanje razpoloženja, vrtoglavice, zaprtost, spremembe v okusu in vonju. Vse skupaj pa se na koncu prvega trimesečja umiri. Kaj je torej nosečnicam odsvetujemo v pvih treh mesecih je, da ne povečujejo svoje telesne vadbe, ki jo že izvajajo. Če prej niso izvajale nobene vadbe, je zaželjeno, da se s tem začne šele okrog dvanajstega tedna, ker je prej toliko enih hormonskih nihanj, da ni priporočljivo dodajat nekih novih dejavnikov. Odsvetuje se tudi uporaba savne, preveliki količini sonca in nihanju temperature. Nosečnice, ki so že prej izvajale vadbe lahko z njo nadaljujejo, samo da se takrat ne povečuje vadba, je pa čisto zaželjeno, da se vadba še naprej izvaja. Nosečnica se dobro počuti, če je v neki svoji dobri fizični formi. Lahko se vadba prilagodi, da ne pritiskamo na spodnji del trebuha. Zaželjeno je, da se obvesti inštruktorja, ki nava

Športna nosečnica
Športna nosečnica

dno ve, kako reagirati v tem času in zna prilagoditi vaje za nosečnico. Nosečnica se tudi mora zavedati, da morda prav zaradi utrujenosti ne bo zmogla zdržati celotnega treninga, zato mora tudi sama znat poslušat svoje telo in se malo umiriti. Ob prvih brcih otroka, dobi nosečnica prvi stik z otročkom, začuti njegovo fizično prisotnost, razvoj pa lahko spremlja tudi preko ultrazvokov, naprimer pri nuhalni svetlini so že vidni gibi, brci, kolcanje, vendar ona tega še ne občuti, ker je plod še tako majhen.

 

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Tina Golež

http://www.buscek-center.com/

dipl. babica, Bušček center

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here