Težave in rešitve pri izgovarjanju črk

0
3082

S Tino Bregant, dr. med., s Pediatrične klinike Ljubljana, smo se pogovarjali o težavah, ki jih lahko imajo otroci pri učenju izgovarjanja črk in besed.

Pri nas je bolj izrazita črka R, oziroma smo bolj pozorni nanjo. Je pa najbolj pogosta, saj ima nekje med 10 in 20 % otrok ima med tretjim in petim letom težave pri izgovorjavi črke R. Ob vstopu v šolo morajo biti vsi glasovi že lepo, jasno izgovorjeni. Če imamo kakršnokoli dilemo, ali se nam zdi, da otroka ne razumemo, da otrok ne govori dovolj razumljivo, razločno, ne gre samo za izreko, gre tudi za besede, za način, kako se besede med seboj povezujejo – takrat poiščimo pomoč strokovnjaka.

Na voljo so logopedi, ki so na to zelo pozorni. Gre za nekaj zelo preprostih vaj, ki jih logoped nauči starše in otroke ter jih nato lahko doma delamo. Ni potrebno velikokrat iti k logopedu, potrebno pa se je naučiti teh preprostih vaj, vaditi tudi pred ogledalom. Včasih so vaje drugačne. Mi ne učimo otroka govoriti R z znanim stavkom “perica reže raci rep” – tako se ne naučimo črke R. Učimo se z drugimi stvarmi, jezik mora biti dovolj vodljiv – vaje kot so brisalci v avtu, lizanje ustnic. To je vse vadba gibljivosti jezika in potem polaganje jezička na nebo. Znani tdm, tdm, tdm je vaja za izreko črke R, ne pa “perica reže raci rep”.

Popravljanje otroka ne daje otroku moči, da to popravi, ampak ga prej kritizira, to ni ustrezno. Otrok ima pravico, da pri treh letih še ne reče razločno črke R, to se zahteva šele ob vstopu v šolo. Pa še takrat, če bodo težave, to ni katastrofa. Tudi pogrkovanje samo po sebi ni najlepše, vendar se ni pametno obesiti na eno stvar, in potem na tisti stvari graditi, jo popravljati – otroka se tudi zafrustrira. Bolj pametno je dati otroku oporo in mu ponuditi možnost, kako se izreče pravilno. Otroka je treba opogumiti, da poskuša, poskuša na drugačen način, da trenira.

Najboljši vzgled smo mi sami. Če mi sami ne govorimo ustrezno, če se ne pogovarjamo dovolj, če otroku ne beremo dovolj pravljic, otroku ne nudimo dobrega govornega zgleda. Tudi interkacija – govor ni vse, pomembna je komunikacija, pomembna je vsebina – kaj povemo, zakaj sploh komuniciramo, zakaj hočemo govoriti. Mi z jezikom predstavimo otroka svetu in svet otroku.

Če ima otrok dovolj radovednosti, vzpodbude, da bo lahko obiskoval svet, da bo lahko sebe predstavil svetu z besedami, potem bo rad govoril, se bo tudi trudil govoriti pravilno. Stalno popravljanje – to ni prav – ni ustrezno.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj