Teža otroka pri 7,5 letih

0
6727
Teža otroka
Teža otroka

Primernost telesne teže otrok pediatri ocenjujejo po rastnih krivuljah, ki so določene za populacijo.

Mamica nas je vprašala: Koliko bi moral tehtati zdrav otrok pri 7,5 let starosti?

Odgovor strokovnjaka: Hvala za to vprašanje. Zdi se, da bo odgovor enoznačen in preprost, vendar pa temu ni čisto tako. Odgovor namreč zahteva obširnejšo razlago.

Primernost telesne teže otrok pediatri ocenjujemo po rastnih krivuljah, ki so izdelane (oz. določene) za določeno populacijo. Na rastni krivulji telesno težo otroka primerjamo z referenčnimi vrednostmi, primernimi za spol in starost. Težo opredelimo kot standardni odklon od povprečja in jo izrazimo v percentilih. Tako govorimo o teži otroka, ki npr. ustreza 50. percentili, kar pomeni, da je 50% odstotkov otrok te starosti in spola, od te telesne teže lažjih, 50% pa težjih. Pri 7,5 letih za deklico znaša vrednost na 50 percentili 24,5 (oz. 25 kg), za dečka iste starosti pa 24 kg. Vendar pa je razmah telesne teže deklic, starih 7,5 let od 10. do 90. percentile izredno velik: od približno 20 do 31 kg; za dečke iste starosti pa približno 21 do 30 kg. Primernost teže poleg tega ocenjujemo glede na osnovno zdravstveno stanje in predhodno dinamiko rasti in razvoja. Upoštevamo tudi indeks telesne mase (ITM ali BMI), kjer se pri izračunu vrednosti upošteva tudi otrokova višina. Pomembna je tudi razporeditev maščevja pri otroku.

Za povprečnega, zdravega, 7,5 let starega otroka, ki raste in se razvija v skladu s povprečjem, bi torej bil  okviren odgovor približno 24 kg. Kar pa ne pomeni, da je npr. deklica, ki v tej starosti meri 131 cm (kar predstavlja 90. percentilo in spada med najvišje deklice v svoji populaciji), pri teži 31 kg  pretežka – v resnici je ravno prav težka glede na svojo velikost. Prav tako sicer zdrava deklica, ki že eno leto tehta enako, v resnici hujša, saj ob tem neizogibno raste.

Pri oceni primernosti telesne teže je zato za nasvet in mnenje dobro povprašati strokovnjaka. V Sloveniji imamo na primarni ravni odlične strokovnjake za otroke – pediatre. Zato če ste v dilemi, povprašajte svojega pediatra, gotovo Vam bo znal odgovoriti oz. bo v primeru dilem zaprosil za mnenje svoje kolege pediatre endokrinologe, ki se še bolj podrobno ukvarjajo  s področjem rasti.

Lep pozdrav, dr. Tina Bregant dr. med., spec. pediatrije

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj