NovorojenčekVse o novorojenčkuAli je prenizka oz. previsoka teža dojenčka lahko vzrok za skrb

Ali je prenizka oz. previsoka teža dojenčka lahko vzrok za skrb

Teža dojenčka in vpliv prehrane 

Porodna teža dojenčka je odvisna od različnih dejavnikov. Najprej so tu genetski dejavniki. Velik vpliv ima tudi prehrana matere. V času skrajne lakote po drugi svetovni vojni so se rodili še veliko lažji otroci. Od takrat pa indeks telesne mase stalno narašča, kar je hkrati povečalo porodno težo novorojenčkov. Veliko nosečnic uživa preveč maščob in sladkih živil. Potrebno je vključiti več solate, zelenjave, sadja in nenasičenih maščobnih kislin namesto čipsa ali svinjine.

Nezdrava prehrana namreč vključuje tveganje tako za mamo kot tudi tveganja za nerojenega otroka. Kar 5-20 odstotkov nosečnic namreč boleha za nosečnostno sladkorno boleznijo. Presežek glukoze v krvi matere prehaja skozi posteljico v krvni obtok otroka, kar pa stimulira rastni hormon, tako da je otrok, če se mati ne drži diete, lahko pretežak ali prevelik. Pri otrocih, ki pri porodu tehtajo nad 4,5 kilogramov, se veliko žensk odloči za carski rez, saj lahko v nasprotnem primeru pri novorojenčku pride do distocije ramen.

Vdihavanje delcev, kajenje in vpliv na porodno težo

Če nosečnice vdihavajo veliko delcev iz cestnega prometa, bo morda to vplivalo na manjšo porodno težo otroka. To je bila ugotovitev nemško-francoske študije. Podoben učinek ima cigaretni dim. Pet cigaret na dan zmanjša porodno težo za 150 gramov, več kot 20 cigaret na dan pa za kar 350 gramov. Poleg tega cigaretni dim negativno vpliva na nerojenega otroka na področju razvoja organov.

Vir: Wireltern

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj