Test za ugotavljanje nosečnosti

0
3048

Od kdaj se lahko zazna nosečnost? Mnoge ženske ob izostanku menstruacije takoj pomislijo na nosečnost. Vendar pa to ni vedno zanesljiv znak nosečnosti, saj lahko bolezen ali stres privedeta do izostanka menstruacije, zato se mnogi sprašujejo, kdaj je nosečnost možno jasno zaznati.

Kako test deluje?

Nosečnostni testi temeljijo na odkrivanju hormona hCG, ki se začne proizvajati takoj, ko ženska zanosi. Ta hormon je prisoten tako v krvi kot v ​​urinu. Krvni test lahko zazna nosečnost celo 10. dan po oploditvi, torej še pred izostankom menstruacije. Z urinskim testom lahko nosečnost odkrijete približno 14 dni po oploditvi. Zato je smiselno, da test nosečnosti opravite, ko vam menstruacija zamuja že tretji dan.

Zgodnji testi

Tako imenovani zgodnji testi naj bi bili sposobni dokazati nosečnost od 6. dneva dalje. Ker je stopnja napak precej visoka (zaradi različnih razlogov), se zgodnji test odsvetuje.

Stroški

Urinski test lahko naredite doma ali pri zdravniku. Test nosečnosti, ki ga lahko kupite v lekarni ali v drogeriji, stane med 7 in 20 evrov, nekateri pa so tudi cenejši.

Na kateri točki lahko ginekolog ugotovi nosečnost?

Zdravnik lahko odkrije nosečnost približno od 2. do 3. tedna nosečnosti z ročno preiskavo sprememb maternice in sluznice. Ultrazvok ni potreben, ampak daje tudi v drugem do tretjem tednu zanesljive rezultate.

Vir: Kinder

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here