Telesne spremembe v nosečnosti – 1. trimesečje

1
2408

V nosečnosti se lahko pojavijo nekatere telesne spremembe, skušajte jih lajšati na najbolj prijeten način.

Vaše telo se je začelo pripravljati na novega družinskega člana, kar bo povzročilo tako fiziološke in telesne spremembe kot psihične. Nekatere boste občutile določene spremembe bolj, druge manj, skušajte pa jih lajšati na najbolj prijeten način.

(Jutranja) slabost, vrtoglavica

Plod se prehranjuje z enostavno difuzijo, saj posteljica še ni povsem razvita in ne predstavlja varne bariere med materino in plodovo krvjo. Toksini in teratogeni elementi hrane, ki bi potencialno ogrozili zgodnji razvoj ploda, lahko prosto prehajajo iz matere na plod. Nosečnica postane občutljiva na okuse in vonje v hrani in s tem se zmanjša verjetnost, da bi zaužila nevarno snov.

 • Jeste lahko hrano v majhnih obrokih, vsaki nosečnici ustreza nekaj drugega.
 • Ne uživajte živil, ki vas silijo k bruhanju. Če je mogoče, naj pripravlja hrano kdo drug.
 • Začnite dan počasi; že v postelji pojejte kakšno nevtralno malenkost (keks, prepečenec) in malo počakajte predno vstanete.
 • Izotonične raztopine, blagi razredčeni zeliščni čaji.
 • Pripravki iz ingverja pomagajo blažiti slabost.

• Kadar bruhate usta izpirajte z vodo, da se prepreči raztapljanje zobne površine zaradi želodčne kisline. S ščetkanjem po bruhanju nekoliko počakajte, da ne poškodujete zobnih površin.

Metabolizem

V nosečnosti je metabolizem pod vplivom hormonov precej drugačen. Lahko se pojavi spahovanje. Tudi zgaga vam bo lahko nagajala, zato imejte vodo vedno pri sebi, ne uživajte začinjenih, sladkih, zelo kislih ali ocvrtih jedi, zvišajte si vzglavje ležišča in spite na levem boku. Po obroku se nikoli ne ulezite takoj, počivajte z visoko položenim vzglavjem. Ne jejte prepozno, če že pa lažjo hrano.

Nosečnice so pogosto zaprte zaradi zmanjšanega gibanja črevesja in počasnega praznjenja želodca. Zaradi težav pri odvajanju in večje polnitve venskih pletežev so pogosti hemeroidi. Jejte zelenjavo, sadje, polnozrnati kruh (pirin ali graham), mlečne izdelke (navadni ali probiotični jogurt, kefir, kislo mleko, skuto), mlečni sladkor (laktoza), suhe slive. Pomaga žlička lanenega olja. Če ste zaprte ne uživajte lanenih in chia semen, saj lahko zaprtost poslabšajo. So pa zelo dobrodošla za vzdrževanje redne prebave, preden se pojavi zaprtje. Hrano dobro prežvečite in premešajte s slino. Prebavo ureja magnezij (zjutraj na tešče z veliko vode). Pijte dovolj vode. Janežev in komarčkov čaj lahko umirjata vetrove in napihnjenost.

Pogostejše uriniranje posledica hormonskih vplivov na mehur, pritiska noseče maternice, brcanja otroka v materin mehur pri medenični vstavi.

 • Pijte dovolj tekočine, izogibajte se kavi, pravemu čaju, gaziranim in sladkim pijačam. Spremljajte barvo urina (svetlejša rumena je znak ustrezne hidracije).
 • Če pri uriniranju boli in peče, je to lahko znak vnetja, zato pojdite k zdravniku. Do obiska zdravnika povečajte vnos tekočine tako, da boste popile vsaj 2 litra tekočine na dan. Pogosto je to dovolj in antibiotik ni potreben.
 • Zaradi povečanega vnosa tekočine poskrbite, da boste šle dovolj pogosto na vodo, pri tem se potrudite in spraznite mehur do konca!

Vaše telo se pripravlja

Največje spremembe doživijo dojke, ki se morajo v času nosečnosti dokončno razviti in pripraviti na svoje delo po porodu, dojenje. So polne in občutljive s potemnelim obročem okoli prsnih bradavic in izrazitejšimi kožnimi brbončicami na bradavici, lahko se pojavi moder preplet žil viden pod kožo dojk.

 • Poiščite večji nedrček, ki bo prsim nudil dobro oporo, ne nosite nedrčka s kostjo ves dan.

Ker maternica raste in se maternične vezi raztezajo, lahko čutite napetost, tudi bolečino v spodnjem delu trebuha, v tem primeru pomaga magnezij (300 mg; v obliki pijače ali tablet). Ob močnejših in vztrajajočih krčih je potreben pregled pri ginekologu.

Utrujenost vas bo spremljala verjetno kar nekaj časa, morda kar čez celo nosečnost.

 • Privoščite si počitek in sproščanje večkrat dnevno.
 • Bodite zmerno telesno aktivni. Aerobna aktivnost pomaga k boljši prekrvavitvi posteljice in zmanjša možnosti za nastanek krvnih strdkov. Dobro vodena vadba poveča nivo endorfinov in zmanjša utrujenost.
 • Jejte pestro prehrano z dobro opranim svežim sadjem in zelenjavo. Pijte veliko vode.
 • Vitamine izberite po posvetu z zdravnikom ali farmacevtom (do 13. tedna dodajte folno kislino, D vitamin pa celo nosečnost in obdobje dojenja).

Opozorilo: pred jemanjem zdravil, pripravkov, uporabo alternativnih pripomočkov ipd. se posvetujte z zdravnikom.

Simona Čopi

http://www.gemini-ambulanta.si/

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Darja Gašperlin Dovnik

https://www.nuhalna-svetlina.com/kontakt.html

dr. med. spec. za ginekologijo in porodništvo, Zasebna ambulanta Celje

Maruša Habjan

http://www.zd-cerknica.si/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, Zdravstveni dom Cerknica

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

1 komentar

 1. Začela se je jutranja slabost 🙁 Očitno bom jedla samo pomaranče in prepečenec, drugače nič ne ostane notri 🙁 Upaaaaammmm, da bo kmalu minilo….

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj