Telesne in fiziološke značilnosti novorojenčka

0
3700
Značilnosti novorojenčka
Značilnosti novorojenčka

Značilnosti novorojenčka se lahko nekoliko razlikujejo, vendar pa je skupna vsem rožnata barva kože, velika glava zaenkrat še z nepravilno obliko, oči nedoločljive barve, mnogo kožnih gub.

Takoj po porodu lahko mati novorojenčka podoji, nato ga pregleda pediater. Porodna teža donošenih novorojenčkov se giblje med 2500–4200 g (povprečno 3300 g), telesna dolžina 48–53 cm in obseg glavice 34–36 cm. Lahko pa je novorojenček težji in daljši, kar je odvisno od številnih dejavnikov, kot so konstitucija staršev, prehrana matere med nosečnostjo, okolje, stresi, kajenje, uživanje alkohola ipd.

Koža novorojenčka je rožnate barve, tanka in zato občutljiva, prekrita je z belo sirasto snovjo (vernix caseosa), ki je sestavljena iz epitelijskih celic, loja in puha. Njena funkcija je posebno ščitenje kože pred plodovnico in okužbami. Kožo prekriva nežen puhek (lanugo), posebej na ramenih in hrbtu, ki v enem do dveh tednih izgine. Podkožno maščevje je dobro razvito, nohti preraščajo konice prstov. Rdečkasti madeži, t. i. »štorkljini ugrizi«, na koži tilnika, lasišču ali na zgornji ustnici zbledijo v enem letu.

Glava novorojenčka je velika v primerjavi z njegovo dolžino, saj zavzema četrtino dolžine telesa. Lobanjski del je večji od obraznega. Lobanjske kosti so še mehke in med seboj povezane s šivi ali saturami. Na lobanji se tipljeta velika in mala mečava (fontanela). Velika mečava je romboidne oblike in leži med temenicama in čelnicama. Zaraste se med 9. in 18. mesecem otrokove starosti. Glava je lahko prve dni nepravilno oblikovana zaradi prilagajanja porodni poti.

Oči so temne, nedoločljive barve, večinoma zaprte. Veliko novorojenčkov ima po rojstvu oči modre barve, ki pa se lahko v naslednjih mesecih spremeni.

Usta so brez zob in z vzdolžno gubo, ki pomaga pri sesanju. Jezik je videti priraščen na ustno dno.

Vrat je kratek in širok in ima mnogo kožnih gub.

Zgornje in spodnje okončine so si podobne po dolžini in gibljivosti. Pesti so po navadi stisnjene. Noge pri novorojenčku obsegajo tretjino telesne dolžine.

Prsni koš je sodčaste oblike. Rebra potekajo vodoravno in so večinoma iz hrustančnega tkiva. Obseg prsnega koša pri novorojenčku je 1–2 cm ožji od obsega glave.

Prsne žleze so lahko pri dečkih in deklicah po porodu zaradi vpliva materinih hormonov zatekle, iz njih lahko izteka kolostrumu podobna snov. Pojav spontano izgine v tednu dni.

Trebuh je velik, ker je trebušno mišičevje ohlapno in trebušni organi relativno veliki. Ostanek popkovine na trebuhu se med 6. in 10. dnem posuši in odpade, do takrat pa predstavlja odprto rano, skozi katero lahko vdrejo patogene bakterije. Iz popka se lahko pojavljajo manjše krvavitve, močnejše krvavitve so nevarne.

Prebavila pričnejo s sprejemanjem in izločanjem hrane. Potreba po hrani je pri novorojenčku prisotna takoj po rojstvu. Prehranjevanje omogočajo novorojenčku refleksi (iskalni, sesalni, požiralni). Na začetku vhodni želodčni obroč ne zapira dovolj, zato po hranjenju novorojenček hrano pogosto poliva. Črevesje je po rojstvu sterilno in brezzračno, po nekaj urah pa se zapolni z zrakom in s hrano se v prebavni trakt naseli saprofitna črevesna flora. Ta je pomembna za tvorbo vitamina K. Z dojenjem dobi novorojenček tudi bakterije bifidus, ki ga ščitijo pred črevesnimi infekti.

Prvo blato imenujemo mekonij. To je gosta, temnozelena, homogena, lepljiva snov brez vonja. Nastaja že intrauterino (v maternici) iz plodne vode, verniksa, fermentov, žolčnih barvil in odpadnega črevesnega epitelija. Mekonij izloči novorojenček v prvih 12–36 urah. Nato se z normalno hrano pojavi prehodno blato (sluzasto, vodeno, zelenkasto blato), zatem pa normalno blato zlato rumene barve, mehkejše konsistence. Normalno lahko novorojenček odvaja dvakrat do trikrat dnevno ali pa le enkrat na nekaj dni.

Prve dni po rojstvu novorojenček nekoliko izgublja težo. Vzroki za to so izsušitev na zraku in izguba tekočine z urinom, blatom, dihanjem. Dopustna izguba teže je 7–10 % porodne teže. To izgubo imenujemo fiziološki padec telesne teže. Po osmih do desetih dneh novorojenček ponovno doseže porodno težo.

Ledvice svoje funkcije filtriranja in izločanja še ne opravljajo popolnoma, zato je novorojenček nagnjen k edemom in slabšemu izločanju zdravil. Prvo uriniranje opazimo takoj po rojstvu. Prvi urin je oranžno obarvan zaradi kristalov urata (soli sečne kisline). Kasneje nastopi krajša fiziološka anurija (urina ni) zaradi prehodne izsušitve novorojenčkovega organizma. Število mikcij oziroma uriniranj znaša v prvem tednu 6–8 dnevno, nato se njihovo število povečuje in se ustali na 12–20. Urin je prozoren in brez vonja.

SPLOVILA

Pri fantkih so testisi (moda) spuščeni v scrotum (modnik). Pri deklicah je zunanje spolovilo večkrat otečeno zaradi vpliva materinih hormonov. Zaradi vdora estrogena se včasih lušči vaginalna sluznica, zaradi česar se pojavi sivobel izcedek iz vagine. Lahko pride tudi do manjše vaginalne krvavitve, ki pa ni nevarna in mine po nekaj dneh.

Mišice so razvite, vendar otrok še ni sposoben koordinirati gibov. Tonus mišic je povečan. Razvoj mišičja poteka od glave proti nogam in od hrbtenice na obe strani prosti konicam prstov.

Kosti so mehke, elastične, porozne in imajo višjo vsebnost vode kot kosti pri odraslih. Ob rojstvu je veliko delov novorojenčkovega okostja iz hrustanca. Sledi proces zakostenitve, ki je intenziven predvsem v prvem letu in za katerega je ključen kalcij, ki ga otrok dobi iz materinega mleka.

ČUTILA

  • Vid je prisoten že ob rojstvu. Novorojenček sprva loči svetlobe in teme. Obraz prepozna na razdalji okoli 23 cm. Sposoben je opazovanja. V prvih tednih opažamo pri večini otrok škiljenje, ki je posledica nezrelosti očesnih mišic.
  • Sluh – novorojenček tudi sliši že od rojstva. Njegovo uho je zelo občutljivo. To se vidi po vznemirjenju in joku, ki ga pri otroku povzročijo močni slušni dražljaji. Ob prijetnih umirjenih glasovih pa otrok budno prisluhne in odpre oči.
  • Taktilne zaznave so močno izražene. Na dotik je občutljivo vso telo, najbolj pa obraz, roke in podplati. Nežni mamini dotiki, kot je trepljanje po hrbtu in božanje po trebuhu, na novorojenčka delujejo pomirjujoče in spodbudno vplivajo na njegov razvoj.
  • Okus je pri novorojenčku  razvit, tako da razlikuje med različnimi okusi. Prijajo mu sladke tekočine, kisle, grenke in slane pa zavrača. Prav tako ima v ustih razvit čut za vroče in mrzlo.
  • Tudi vonj je že razvit. Na dražeče vonje, npr. po alkoholu ali kisu, se novorojenček odzove z obračanjem glave stran. Nekaj dni star novorojenček po vonju razlikuje svojo mater od drugih oseb.

POLOŽAJ, GIBI IN REFLEKSI

Novorojenček leži na hrbtu z upognjenimi rokami in nogami in ima prste na rokah skrčene v pest. Če ga položimo na trebuh, zavzame položaj fleksije ekstremitet. Kolena so pokrčena in otrok izvaja pogoste gibe plezanja. V tem položaju lahko otrok obrača glavo levo in desno. Telesne lege ne more spreminjati in je odvisen od matere in zdravstvenega osebja.

Gibi in refleksi, ki so prisotni ob rojstvu, kažejo na normalen možganski razvoj. Avtomatičen gib, ki se kot odziv na določen dražljaj pojavlja pri novorojenčkih, imenujemo primitivni refleks. Primitivni refleksi v prvih nekaj mesecih izginejo. Vsaka nepravilnost primitivnih refleksov je lahko znak motenj ali bolezni živčevja. Na okvaro v razvijajočih se možganih prav tako kaže primitivni refleks, ki ne izgine pri normalni starosti. Glavni primitivni refleksi so: iskalni, sesalni, tonični vratni, Morojev, oprijemalni in hodilni.

Imunski sistem še ni dovolj razvit, zato je novorojenček občutljiv na okužbe. Okuži se lahko že med porodom z materinimi klicami v porodnem kanalu, pozneje pa so lahko vstopna mesta okužb vse telesne odprtine in poškodbe na koži.

Sodelujoči strokovnjaki:

Andreja Cerkvenik Škafar

http://www.bolnisnica-kranj.si/

dr. med., spec. ped., Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

Lea Ahčin

http://www.bolnisnica-kranj.si/

dipl. m. s., Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here