Telesna drža v nosečnosti

Stopimo v širino bokov (čutiti se mora obremenitev po zunanji strani stopala), da bo telesna drža stabilna. Prsti na nogah naj bodo čim bolj narazen, tako da se čuti vsak prst. Gleženj mora biti poravnan in ne sme biti obrnjen navznoter. Ko poskušamo občutiti težišče na stopalih, poskušamo občutiti, da je težišče enakomerno na desni in levi nogi in približno na sredini stopala.

telesna_drza_1  telesna_drza_2

  1. Prenos teže naprej in nazaj: telesno težo prenesemo naprej in čutimo obremenitev na prstih, nato pa počasi prenesemo težo nazaj na peto. Nekajkrat ponovimo. Tu se igramo s težiščem telesa, ki se je med nosečnostjo spremenilo in poskušamo najti idealno središče telesa, kjer bo najbolj razbremenjen položaj.
  2. Kolenski sklep: med nosečnostjo imajo nosečnice pogosto zelo iztegnjena kolena, nekatere pa imajo preveč pokrčena. Naredimo »mini« počep in nato poskusimo iztegniti kolena do konca, da se sklep »zaklene«. Kolena torej pokrčimo, nato do konca iztegnemo in napnemo mišice ter malo popustimo. Ponovimo približno trikrat.
  3. Rotiranje medenice: ker bo treba rotirati medenico, malce pokrčimo kolena. Primemo se za boke in poskušamo zadnjico potisniti nazaj, rotiramo kolke naprej potem potisnemo zadnjico naprej in tako izmenjujemo. Ko potisnemo zadnjico nazaj, vdihnemo, ko jo naprej, pa izdihnemo. Med nosečnostjo se zaradi trebuščka kot v medenici spremeni, medenica se rotira naprej in zaradi tega je ta del zelo zakrčen, zato se pri tej vaji čuti razbremenitev ledvenega predela. Vaja je zelo pomembna. Preden začnemo vaditi, medenico poravnamo v nevtralen položaj, da je razbremenjena. Nekajkrat ponovimo. Kolčne kosti naj bodo naravnane v smeri naprej.

S temi vajami razbremenimo dele telesa, ki so pri slabi telesni drži zakrčeni.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj