Telesna bližina

0
787

Dojenčki imajo strah pred neznanci, predvsem pred takšnimi, ki niso podobni domačim. Se pa zato dobro razumejo z drugimi otroki.

Telesna bližina spodbuja občutek varnosti samo pri domačih osebah. Ob neznani ženski se otrok lahko počuti ogrožen in ga je strah.

Neznani moški vlivajo dojenčkom še več strahu kot ženske. Čim bolj se neznanec po videzu razlikuje od domačih, tem bolj se otrok počuti ogroženega. Tako lahko na primer brada neizmerno prestraši otroka, ki dotlej še ni imel stikov z bradatimi moškimi. Odrasli ponavadi ne razumejo takega vedenja, saj ne vidijo razloga za tako zelo silovito reakcijo.

Otrok pogosto potrebuje precej časa, da se pomiri in sprejme obiskovalca z večjo mero zaupanja. Le redkokdaj pa naženejo malčku strah v kosti otroci. Samo v izjemnih primerih dojenčki ali majhni otroci občutijo pred drugimi otroki strah ali neugodje. Nasprotno, večinoma jih zelo hitro izrazi zaupanje in poskušajo z njimi navezati stik. Iz tega lahko sklepamo, da znajo otroci že zelo zgodaj razlikovati med odraslimi in otroki, ter da se nanje različno odzivajo.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj