Tehtnice za dojenčke

0
1318
Tehtanje.
Tehtanje.

Ko je bil dojenček še v bolnišnici, morda niste opazili, da je pridobival težo neenakomerno. Kakšen dan je pridobil veliko, medtem, ko kdaj ne pridobil skoraj nič. Čeprav bi si to lahko razlagali s tem, da je na dneve, ko je pridobil več, zaužil tudi več kalorij, to ni običajen vzrok za dnevne variacije v pridobivanju teže. Namesto tega je težava v merjenju. Tehtnice, ki jih uporabljajo v bolnišnici, so sicer umerjene in učinkovite, vendar nobeden od pripomočkov za merjenje ni stoodstotno natančen.

Dobra tehtnica bo dala meritev, ki lahko za 1 do 2 odstotka odstopa od dejanske teže. Če torej dojenček tehta 2000 g, je njegova dejanska teža 2000 g 1% (ki znaša 20g), torej nekje med 1980 in 2020g. Če je novorojenček včeraj tehtal 2000 g, danes pa tehtnica kljub uspešnemu hranjenju ponovno pokaže 2000 g, je možno, da gre za napako v meritvah. Dojenček je morda res pridobil na teži, kar pa zaradi manjše napake na meritvah ni bilo zaznano. Morda je včeraj tehtal 1990 g, danes pa 2010 g, pa je tehtnica obakrat pokazala 2000 g. Drugi vir napak pri tehtanju novorojenčkov je povezan z dejstvom, da na težo novorojenčka vpliva veliko dejavnikov, ki so pri tehtanju večjega otroka ali odraslega zanemarljivi.

Če je dojenček na dan tehtanja na primer odvajal večjo količino blata, ali se je tik pred tehtanjem polulal, lahko tehtnica pokaže 20 do 40 g manj, kot če bi ga stehtali pred tem. Vidite lahko, da je ob vseh drobnih nenatančnostih pri tehtanju dojenčka bolj smiselno spremljati splošen trend naraščanja telesne teže in opazovanje, kot da se osredotočate na spremembe med posameznimi meritvami.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here