Tehnike dihanja med porodom

16341
tehnike_dehanja_1

O porodu boste veliko slišali v materinski šoli, a naj skupaj z Andrejo Pustotnik, dipl. babico in Darjo Pušlar, dipl. babico, obnovimo nekaj bistvenih informacij o porodnih dobah, tehniki dihanja med porodom in položaji.

V materinski šoli vam bo strokovno osebje predstavilo potek rojstva, predstavili vam bodo posamezne porodne dobe, tehnike dihanja med porodom in možnost menjavanja položajev. Med popadki se sprostite in ne govorite, izbirajte položaje, ki vam ustrezajo. Pritiskanje ni dovoljeno, energijo raje prihranite za pozneje. Med popadki čim več urinirajte, zato, da boste lahko pritisnili, ko bo čas za to. Pri lajšanju bolečin med popadkom vam lahko pomaga spremljevalec z masažo križa, nog ali rok.

Dihanje kot ena izmed nefarmakoloških metod lajšanja porodne bolečine

Ko začutite, da prihaja popadek ga začnete zavestno predihavati in tako se vzpostavi pozitivna povratna zveza popadek-dihanje, namesto negativne popadek-bolečina, strah, napetost. Aktivnost možganske skorje usmerimo stran od bolečine torej k dihanju, zato do občutenja bolečine sploh ne pride oz. občutimo manjšo bolečino. S tem, ko se med popadki osredotočamo na dihanje, imamo večji občutek kontrole nad bolečino in porodno situacijo, bolj učinkovite popadke in optimalno oskrbo mame in otroka s kisikom. Osnovno pravilo v dihalnih vajah je: Nikoli ne zadržuj dihanja med popadkom, razen pri pritiskanju. Zaradi večjega mišičnega dela potrebujemo več kisika, zato je dobra ventilacija zelo pomembna. Zaradi krčev ob popadku lahko instinktivno zadržimo dihanje, kar pa ni dobro.

Kako dihati med popadki

Prva porodna doba: doba odpiranja MATERNIČNEGA USTJA

Traja od začetka rednih popadkov (na 5–2 min) do popolnega odprtja materničnega ustja. Tedaj navadno poči tudi jajčni mehur. Prva porodna doba se konča, ko je maternično ustje odprto 10 cm.

  1. POPADKI V DALJŠIH PRESLEDKIH

Dihanje: Ko popadki še niso intenzivni, dihajte počasi in globoko. Ko ni popadka, dihajte normalno, umirjeno, z zaprtimi usti ter se poskušajte sprostiti in prihraniti energijo za iztis. Ko so popadki že bolj močni, intenzivni, dihajte površno, plitko, hitro, skozi usta.

Globoko dihanje: globoko vdihnite skozi nos in s pomočjo trebušnih mišic podprite delovanje prepone. Prepona se pomakne proti trebušni votlini, trebuh se dvigne. Vdih za trenutek zadržite. Nato izdihnite skozi usta. S pomočjo trebušnih mišic morate iztisniti ves zrak iz pljuč. Izdih mora biti daljši kot vdih, skozi priprte ustnice, kot bi hoteli upihniti plamen sveče, pa sveča ne ugasne. Pri tem si predstavljate, da izdihnete vso bolečino, napetost, strah, ki jo je popadek prinesel. Dihajte v ritmu, ki vam ga narekuje telo. Tako začnite dihati v trenutku, ko se začne popadek.

Normalno dihanje: ko popadek popusti, normalno dihajte dalje. Pri zaprtih ustih vdihnite skozi nos in izdihnite skozi usta. Prsni koš se dviga in spušča. Vdih je miren, počasen, nesunkovit. Tako dihajte med enim in drugim popadkom.

Položaj: leže na levem ali desnem boku ali med hojo.

Tehnike dihanja med porodom
Tehnike dihanja med porodom
  1. POPADKI SO POGOSTI

Hitro in površno dihanje: Kasneje v prvi porodni dobi, ko se maternično ustje odpre za 3–5 cm pa do popolnega odprtja 10 cm, ko so popadki vse pogostejši (na 5–2 min) in močnejši, spremenite tip dihanja. Takoj, ko začutite popadek, globoko vdihnite skozi nos in globoko izdihnite skozi usta 2–3x, nato pa dihajte hitro in površno skozi nos ali priprta usta, samo z zgornjim delom pljuč. Ritem dihanja prilagodite popadku. Ko popadek narašča, dihajte hitreje in bolj površno, ko popadek popušča, tudi hitrost dihanja popuščajte. Če je popadek dolg, lahko med hitrim in površnim dihanjem sem in tja globoko vdihnete skozi nos in izdihnete skozi usta. Ob koncu popadka dva do trikrat globoko vdihnite skozi nos in izdihnite skozi usta. Nato preidite na normalno dihanje. Bistvo tega dihanja je, da se omeji nihanje prepone in pospeši ritem dihanja, ki vzdržuje potreben priliv kisika v maternico. Nekateri učijo tudi tehniko dihanja lokomotive, ko dvema kratkima izdihoma sledi dolg izdih.

Položaj: leže na levem ali desnem boku, na stolu z rokami na naslonjalu ali ob postelji z rokami na žogi, kleče, na vseh štirih, čepe.

Tehnike dihanja med porodom
Tehnike dihanja med porodom

Druga porodna doba: doba iztisa

Traja od popolnega odprtja materničnega ustja do popolnega iztisa ploda. Druga porodna doba traja 5–30 minut. S pritiskanjem začnite, ko začutite močan pritisk na blato, ko je maternično ustje popolnoma odprto, mehur počen ali predrt, glavica otroka na medeničnem dnu.

Ko začutite, da prihaja popadek, dihajte globoko (2–3x), na vrhuncu popadka pa zadržite dih (kot bi se hoteli potopiti pod vodo), zaprite usta, oči, glavo nagnite rahlo proti prsim in pritisnite s trebušnimi mišicami kot pri iztrebljanju blata (babica vas opomni kdaj), ostale mišice so sproščene. Med vsakim popadkom 3x krepko pritisnite potem, ko na hitro izdihnete skozi usta. S pritiskanjem prenehajte, ko se porodi glavica. Med dvema popadkoma si spočijte in dihajte normalno. Pričakujte, da boste pri tem oddajale zvoke (vzdihovale, ječale, sople).

Dihanje: Ob iztisu, ko je popadek, je potrebno zadržati dih in potisniti, iztisniti plod. Glavica se porodi v enem popadku, vmes počivajte in z drugim popadkom se porodi še ostali del telesa.

Položaj: najpogosteje polsedeč s skrčenimi in razkrečenimi nogami v kolkih in kolenih.

Tretja porodna doba: posteljična ali iztrebilna doba

Traja od popolnega iztisa ploda do rojstva posteljice. Ko se posteljica loči od podlage, se primite pod koleni in pritisnite kot pri iztrebljanju. Babica vam pomaga tako, da narahlo vleče za popkovnico in s tem usmerja posteljico.

Dihanje: Popadki niso več izraziti, čeprav so še prisotni, saj se maternica krči. Način dihanja naj bo umirjen, brez globokega dihanja.

Položaj: polsedeč s skrčenimi in razkrečenimi nogami v kolkih in koleni.

Posvečena ura

Po podoru navadno mamica ostane z otrokom v porodni sobi, osebje pa spremlja zdravstveno stanje mame zaradi potencialnih krvavitev. Prisoten ostane oče in/ali spremljevalka. V tej četrti dobi, ki traja okoli 3 ure, je čas namenjen takojšnjemu navezovanju in hitri vzpostavitvi dojenja. Za prilagoditev novorojenca na izvenmaternično življenje je »posvečena ura« izredno pomembna tudi pri carskem rezu, zato se omogoči stik koža na kožo otroka in mame, medtem ko šivajo operacijsko rano (če poseg ni v splošni anesteziji). Če je mama v splošni anesteziji, golega otroka položijo na prsi očeta, ga pokrijejo do glave in pustijo vsaj 1 uro. V kolikor zaradi medicinskih razlogov stik ni možen, ga osebje omogoči takoj, ko je to možno.

 

Darja Pušlar

dipl. babica, Zdravstveni dom Ljubljana

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav