Tehnike dihanja med porodom

0
11709
tehnike_dehanja_1

O porodu boste veliko slišali v materinski šoli, a naj skupaj z Andrejo Pustotnik, dipl. babico in Darjo Pušlar, dipl. babico, obnovimo nekaj bistvenih informacij o porodnih dobah, tehniki dihanja med porodom in položaji.

Med popadki se sprostite in ne govorite. Napenjanje ni dovoljeno. Energijo prihranite za pozneje. Med popadki čim več urinirajte, zato, da boste lahko sproščeno pritisnili, ko bo čas. Pravilno dihanje med porodom vam bo lajšalo bolečine. Pri lajšanju bolečin med popadkom vam lahko pomaga partner z masažo križa, stegna ali rok.

1. porodna doba: DOBA ODPIRANJA

Traja od začetka rednih popadkov (od začetka rednih popadkov na 5–2 min) do popolnega odprtja materničnega ustja. Tedaj navadno poči tudi jajčni mehur. Prva porodna doba se konča, ko je odprtje 10 cm.

Dihanje: Ko popadki še niso intenzivni, dihajte počasi in globoko. Ko ni popadka, dihajte normalno, umirjeno, z zaprtimi usti ter se poskušajte sprostiti in prihraniti energijo za iztis. Ko so popadki že bolj močni, intenzivni, dihajte površno, plitko, hitro, skozi usta.

Globoko dihanje: globoko vdihnite skozi nos in s pomočjo trebušnih mišic podprite delovanje prepone. Prepona se pomakne proti trebušni votlini, trebuh se dvigne. Vdih za trenutek zadržite. Nato izdihnite skozi usta. S pomočjo trebušnih mišic morate iztisniti ves zrak iz pljuč. Izdih mora biti daljši kot vdih, skozi priprte ustnice, kot bi hoteli upihniti plamen sveče, pa sveča ne ugasne. Tako začnite dihati v trenutku, ko se začne popadek.

Normalno dihanje: ko popadek popusti, normalno dihajte dalje. Pri zaprtih ustih vdihnite skozi nos in izdihnite skozi usta. Prsni koš se dviga in spušča. Vdih je miren, počasen, nesunkovit. Tako dihajte med enim in drugim popadkom.

Položaj: leže na levem ali desnem boku ali med hojo

Tehnike dihanja med porodom
Tehnike dihanja med porodom

Hitro in površno dihanje:

Kasneje v prvi porodni dobi, ko se maternično ustje odpre za 3–5 cm pa do popolnega odprtja 10 cm, ko so popadki vse pogostejši (na 5–2 min) in močnejši, spremenite tip dihanja. Takoj, ko začutite popadek, globoko vdihnite skozi nos in globoko izdihnite skozi usta 2–3x, nato pa dihajte hitro in površno skozi nos ali priprta usta, samo z zgornjim delom pljuč. Ritem dihanja prilagodite popadku. Ko popadek narašča, dihajte hitreje in površneje, ko popadek popušča, tudi hitrost dihanja popuščajte. Če je popadek dolg, lahko med hitrim in površnim dihanjem sem in tja globoko vdihnete skozi nos in izdihnete skozi usta. Ob koncu popadka vdihnite skozi nos in izdihnite skozi usta 2–3x. Nato preidite na normalno dihanje. Bistvo tega dihanja je, da se omeji nihanje prepone in pospeši ritem dihanja, ki vzdržuje potreben priliv kisika v maternico.

Položaj: leže na levem ali desnem boku, na stolu z rokami na naslonjalu ali ob postelji  z rokami na žogi.

Tehnike dihanja med porodom
Tehnike dihanja med porodom

2. porodna doba: DOBA IZTISA

Traja od konca 1. porodne dobe, od popolnega odprtja materničnega ustja do popolnega iztisa ploda. Druga porodna doba traja 5–30 minut. S pritiskanjem začnite, ko imate močan pritisk na blato, ko je maternično ustje popolnoma odprto, mehur počen ali predrt, glavica otroka na medeničnem dnu.

Ko začutite, da prihaja popadek, dihajte globoko (2–3x), na vrhuncu popadka pa zadržite dih (kot bi se hoteli potopiti pod vodo), zaprite usta, oči, glavo nagnite rahlo proti prsim in pritisnite s trebušnimi mišicami kot pri iztrebljanju (babica vam pomaga in reče kakat, lulat!), ostale mišice so sproščene. Med vsakim popadkom 3x krepko pritisnite potem, ko na hitro izdihnete skozi usta. S pritiskanjem prenehajte, ko se porodi glavica. Med dvema popadkoma si spočijte in dihajte normalno.

Dihanje: Ob iztisu, ko je popadek, je potrebno zadržati dih in potisniti, iztisniti plod. Glavica se porodi v enem popadku, vmes počivajte in z drugim popadkom se porodi še ostali del telesa.

Položaj: najpogosteje polsedeč s skrčenimi in razkrečenimi nogami v kolkih in kolenih. Z rokami se prime pod koleni in jih pritegne k trebuhu.

3. porodna doba: POSTELJIČNA ALI IZTREBILNA DOBA.

Traja od popolnega iztisa ploda do rojstva posteljice. Ko se posteljica loči od podlage, se primite pod koleni in pritisnite kot pri iztrebljanju. Babica vam pomaga tako, da narahlo vleče za popkovnico in s tem usmerja posteljico.

Dihanje: Popadki niso več izraziti, čeprav so še prisotni, saj se maternica krči. Način dihanja naj bo umirjen, brez globokega dihanja.

Položaj: polsedeč s skrčenimi in razkrečenimi nogami v kolkih in koleni.

Sodelujoči strokovnjaki:

Andreja Pustotnik

dipl. babica

Darja Pušlar

dipl. babica

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here