Te je strah poroda? Najboljši odgovor je priprava.

0
52

Težko pričakovani plusek na testu nosečnosti poleg veselja in pričakovanja, da čim prej spoznata svojo sončico ali sončka, prinese tudi številna vprašanja. Nemalokrat tudi strah pred porodom. Najboljši odgovor nanj je priprava – tako psihična kot fizična, pravi izkušena babica Polona Farkaš.

Po njenih besedah je še bolj kot fizična (priporoča se, da je zdrava nosečnica aktivna vsaj pol ure do eno uro na dan) pomembna psihična priprava. Na porod se lahko začnete  pripravljati že pred samo nosečnostjo oz. takoj, ko je ta v načrtu. Kako? »Joga, meditacija, vizualizacija, pozitivne misli … to je vse, kar vas lahko zelo dobro pripravi na porod. Pa seveda zavedanje, da se lahko nanj pripravite le ve same in nihče drug,« poudarja Farkaševa.

Prebirajte zgolj preverjene informacije

Mislite pozitivno in ne dovolite, da strah prevzame nadzor nad vašim telesom. Odlična obramba pred strahom je tudi informiranost. Vzemite si čas in preberite informacije o porodu – pa ne tiste s forumov, ampak zgolj iz preverjenih virov. »Vse, kar slišite od prijateljev, znancev, mam in drugih laikov dajte na rešeto in zase uporabite le tisto, kar ustreza vam. Vsak zase ve, kaj je tisto, kar si želi, zato v tem hitrem tempu ne preslišite svojega notranjega glasu. Morebitne težave sprejmite kot izzive in vedno imejte v mislih dobrobit svojega otroka,« vsem nosečnicam še polaga na srce izkušena babica iz postojnske porodnišnice.

Babice so po njenih besedah zelo vesele porodnih načrtov, saj je tudi ta neke vrste priprava na porod. A le, v kolikor gre za lastne želje in ne kopiran porodni načrt s spleta.

Porodna soba – zdaj gre zares

Ko si enkrat v porodni sobi, gre zares. Takrat zelo pomembno vlogo poleg zdravstvenega osebja igra spremljevalec ali spremljevalka pri porodu. Ta nosečnico skupaj z babico spodbuja, bodri in z njo izvaja dihalne vaje. Kot pravi babica Polona, je zelo priporočljivo, da ženska vadi dihanje že prej, prav tako se že med nosečnostjo (pa tudi sicer) priporoča vadba mišic medeničnega dna, saj nosečnost in porod predstavljata veliko breme za to skupino mišic.

Vloga babice pri porodu je izredno odgovorna, saj če gre porod gladko, vodi celoten porod, brez prisotnosti zdravnika. Kako pomiri in spodbudi porodnice, ki se nemalokrat znajdejo na točki, ko se jim zdi, da ne zmorejo več? »Ves čas delujem zelo umirjeno in spodbujam bodoče mamice. Odkrito jim povem, da če bo prišlo do situacije, ki bo zahtevala hitro ukrepanje, bomo ustrezno odreagirali, zato njej ni treba skrbeti za to. Na nas je odgovornost, da poskrbimo zanjo, njena odgovornost pa je, da spravi otroka na svet. Včasih jih moramo tudi postaviti pred dejstvo, da zdaj morajo speljati do konca in roditi otroka, ker poti nazaj ni,« v smehu doda.

Rojstvo je čudež, ki je dan le ženskam. Pripravi se nanj, da boš mirnejša in ne pozabi: porod ti da najlepše darilo – novo življenje, s katerim zares spoznaš, kaj je brezpogojna ljubezen. Zmogla boš!

 

 

Oglasno sporočilo

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here