Tako se malček nauči piti

0
2450
Pitje iz kozarca
Pitje iz kozarca

Pitje iz kozarca je en od otrokovih mejnikov, ki so dobri za nadaljni razvoj. Na ta način boste preprečili poškodbe zob, učenje pa začnite s plastično skodelico.

Materino mleko ali mlečna formula sta v prvih 6 mesecih otrokova poglavitna hrana in pijača. V tem času otrok običajno ne potrebuje dodatne tekočine. Učenje pitja začnite, ko začne otrok jesti tudi gosto hrano, ko že je tri obroke trde hrane na dan. Treba je razmisliti o ustrezni pijači in o tem, kako boste otroka naučili piti. Začnete ga lahko najprej navajati na lonček z dvema ročajema, iz katerega med jedjo pije vodo ali razredčen sadni sok, nato pa naprej na pitje iz kozarca.

Večina staršev sprva otroku kupi skodelico za usposabljanje oziroma skodelico s poltrdim nastavkom, ki otroku olajša pitje. Otroci so zelo radovedni in radi posnemajo odrasle. To velja tudi pri pitju. Od 6. meseca dalje je otrok sposoben piti iz skodelice, seveda pa morate na začetku biti še ob njem in mu pomagati. Otrok mora namreč dobiti pravi občutek za opravljanje te, doslej še neznane, dejavnosti. Da bi otroku olajšali začetek učenja pitje iz kozarca, za začetek izberite pravi pripomoček za pitje. Posebej primerne so plastične skodelice, ki imajo dobro zaobljene robove. Otroku nikakor ne dajte kozarca iz tankega stekla, saj morate predvideti morebitne poškodbe. Verjeli ali ne – obstaja nevarnost, da vaš otrok dobesedno odgrizne delček kozarca. Za začetnike so najprimernejši lončki z mehkim dulcem. Na začetku boste morali lonček držati in ga nagniti, da bo otrok videl, kako to gre. Lonček bo za otroka igrača, zato izberite takega, iz katerega ne bo kapljalo in škropilo, ko bo z njim mahal okoli sebe ali ga metal po tleh.

Poskušajte vztrajati, saj je pomembno, da otroka dovolj zgodaj odvadite od stekleničke. Pitje iz lončka je boljše za otrokov govorni razvoj in za zobe (tekočina je manj časa v stiku z zobno sklenino). Otroci, ki so močno čustveno navezani na stekleničko, imajo pogosto težave pri prehodu, zato mu jo v tem primeru morate ponuditi večkrat, s časovnim zamikom. Pri 12 mesecih starosti je skrajni čas, da se otrok odpove steklenički, saj lahko tako preprečite poškodbe zob.

Pri prvem poskusu upoštevajte naslednje: držite otroka pokonci v naročju in sprva v skodelico dajte zelo malo tekočine. Vaš dojenček bo vanjo zagotovo namočil prstek in preizkusil kaj mu ponujate. Pustite ga, da v miru raziskuje. Morda bo že čez nekaj minut vodil skodelico do svojih ust.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here