Tako bo vaš dojenček spal varno in udobno

0
2675
Spanje dojenčka
Spanje dojenčka

V prvem mesecu svojega dojenčka izmenično polagajte na desno in levo stran. Hrbet podprite z zvito brisačo. Novorojenček se pogosto počuti najbolje, če ga dodatno tesno povijete v brisačo ali odejo. Tako ga manj motijo refleksni gibi in ozkost spominja na varnost v maternici.

Po približno štirih tednih sme vaš otrok spati tudi na hrbtu. Tako se bo njegovo mišičje enakomerno razvijalo, hrbtenica in organi se bodo sprostili. Spanje na trebuhu lahko privede do napačne drže nog, do tako imenovanih »Charlie-Chaplin nog«. V taki legi sta zlasti omejena dihanje in delovanje srca, kar lahko prispeva k nenadni smrti v posteljici. Vsekakor svojega dojenčka kdaj pa kdaj položite na trebuh, ko je buden. To je pomembno, ker bo vaš otrok prav iz tega položaja začel dvigovati glavo, se plaziti in končno kobacati.

baby2Pomembno: vaš dojenček ne sme ležati na pretoplem. Temperatura v sobi ponoči ne sme presegati 18 stopinj Celzija. Previdno: poleg vira toplote ali na soncu se hitro ustvari nevaren zastoj toplote. Tudi debela pernica in dojenčkova koža sta velikokrat preveč skupaj.

 

Vir: Otroci, otroci

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here