Mala šola nege dojenčkaNega dojenčkaSvež zrak od vsega začetka

Svež zrak od vsega začetka

Novorojenček potrebuje od vsega začetka svež zrak in veliko dnevne svetlobe – ne nazadnje predvsem za tvorbo vitamina D, ki je nujen za tvorbo kosti.

Če je vaš dojenček rojen poleti, ga lahko peljete ven za uro ali več šele po dveh tednih, če je rojen pozimi, pa morate počakati tri do štiri tedne – glede na to, kako hladno je. Pri otroku, ki je prišel na svet prezgodaj, s prvim izletom na svež zrak mirno počakajte še nekoliko dlje. Če ste negotovi, se pogovorite s svojim otroškim zdravnikom.

Prve tedne po rojstvu zadošča, da otroško posteljico ali voziček postavite pred odprto okno ali na balkon. Prve dni je deset do petnajst minut povsem dovolj, kasneje lahko ta čas počasi podaljšujete – glede na letni čas do ene ure.

Majhni otroci in šolarji potrebujejo po vrtcu ali šoli še dodatno dve do tri ure dnevno gibanja na prostem – ob vsakem vremenu. Svež zrak in gibanje ne pospešujeta samo telesnega razvoja in duševne harmonije, temveč tudi gradita lastni telesni obrambni sistem in poskrbita za zdravo spanje. Kadar otrok čez dan nima možnosti biti dovolj na svežem zraku, prezračite sobo, v kateri se čez dan zadržujete. Okno naj bo večkrat odprto kot zaprto.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj