Suha koža malčka

0
1492
Punka
Babybook Shop

Pojav suhe kože je zelo pogost. Ko se koža izsuši ali razpoka, je veliko bolj dovzetna za vdor bakterij skozi okvarjeno površino kože, kar lahko privede do resnih težav. Suh zrak je eden najpogostejših vzrokov za suho kožo poleg pretirane uporabe mil.

Mag. Metka Adamič, dr.med., spec. dermatovenerologije, pojasnjuje, da je v suhi koži, v epidermalni plasti znižana vsebnost ceramidov in prostih maščobnih kislin. Koža ni le suha, ampak je tudi bolj občutljiva na zunanje fizikalne in kemijske vplive. Suh zrak in mraz (zima) sta najslabše okolje za suho kožo. V prostorih se zrak umetno ogreva in s tem se vlažnost zniža, kar povzroča dodatno izhlapevanje vode s površine kože, ustnic ter sluznic. Zato je pomembno, da sami čim več pripomorete k preprečevanju izsuševanja kože z redno in ustrezno nego kože.

Suha koža pri otrocih ima podobne značilnosti kot pri odraslih

PunkaSuha koža pri otrocih ima podobne značilnosti kot pri odraslih – je izsušena, lahko luskava in zateguje, pogosto se pojavijo tudi kakšni ekcemi in močno srbenje. V ekstremnih primerih je lahko tudi razpokana do krvi. Ker se otrokom težko dopove, da se ne smejo praskati, to stanje le še poslabša, saj se lahko spraskajo celo do krvi. Razlog je poleg prirojeno bolj suhe kože pogosto tudi pretiravanje staršev s čiščenjem (prepogosto umivanje, uporaba premočnih, neustreznih, dražečih čistilnih sredstev ali v preveliki količini), pa tudi vročina in pogosto kopanje poleti, pozimi centralno ogrevanje (in posledično izjemno suh zrak v stanovanjih in ustanovah, kjer se otroci nahajajo) in mraz  ter predolgo namakanje v vodi.

Suha koža pri otrocih se lahko pojavi kjerkoli na telesu, najpogosteje pa na izteznih delih rok, nog in na obrazu, predvsem okoli ust. »Nanašanje vode na suho kožo (umivanje, kopanje, tuširanje, vlažilne kreme brez maščob) zaradi okolja izsušeno kožo še dodatno izsušuje,« pojasnjuje mag. Metka Adamič, dr.med., spec. dermatovenerologije.

Kako lahko vplivamo, da suha koža ne bo suha?

Strokovnjakinji opozarjata, da je v zimskih mesecih koža še toliko bolj izpostavljena izsušitvi, zato je pomembno delati na preventivi, uporabljati dovolj mastne in obenem tudi vlažilne kreme. Predvsem pa je treba poskrbeti, da otrok zaužije dovolj nesladkane tekočine vsak dan. »Pozimi je treba zagotoviti, da je vlaga v stanovanjih vsaj 50 %, zunaj pa naj ima otrok vedno rokavice, da se koža na rokah zaščiti pred mrazom. Obraz se zaščiti z nanosom mastne kreme, ki naj v primeru sonca vsebuje tudi zanesljive mineralne UV-filtre, ki pa naj ne bodo v obliki nanodelcev,« dodaja Tanja Matko, strokovnjakinja za nego kože. Da boste vzdrževali najbolj optimalno vlažnost v prostoru, vam predlagamo nakup vlagomera ali pa si omislite vlažilec zraka.

Še nekaj nasvetov:

– na dopustu naj se otroci ne namakajo predolgo v morju, še manj pa v kloriranih bazenih;

– kakovostne losjone, olja ali kreme, ki ne vsebujejo dišav, konzervansov in emulgatorjev,  nanesite takoj po umivanju, ko je koža še vlažna;

– po umivanju otroka ne brišite, temveč telo le popivnajte;

– otroka ne tuširajte s prevročo vodo, saj topla voda še dodatno izsušuje kožo.

»Predvsem pa se je treba izogibati prepogostemu umivanju s premočnimi čistilnimi sredstvi; izogibajte se uporabi čistilnih sredstev, ki vsebujejo sulfate (sodium laureth sulfate, sodium lauryl sulfate …), in raje izberite izdelke z nežnimi čistilnimi substancami (cocamidopropyl betaine, lauryl glucoside …), če se le da, neodišavljene, s pH-vrednostjo približno 5,5 in še to v najmanjših možnih količinah.« In ne nazadnje – otroke tuširajte (kopajte jih redko), izogibajte se pretopli vodi, v primeru kopanja pa naj to traja največ 10 minut.

Vsebina: Mojca Buh

Sodelujoči strokovnjaki:

Metka Adamič

mag. Metka Adamič

http://www.dcp.si/

dr. med., spec. dermatovenerologije, Dermatološki Center Parmova

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here