Stvari, ki jih otroci ne potrebujejo

0
1988

V modernem svetu imajo otroci na razpolago obilico stvari in vtisov, pravzaprav so že razdraženi zaradi preobilice. Katere so stvari, ki so otrokom odveč in jih v resnici ne potrebujejo?

Možgani otrok so danes razdraženi od preobilice vtisov, opozarja Zdenka Zalokar Divjak, univ. dipl. psih., ki v videu pojasnjuje, katere so stvari, ki jih otroci v resnici sploh ne potrebujejo.

Nenavadno se mi zdi, da duh sedanjega časa povzroča skrb, kako zaposliti otroka: da je treba biti nenehno zraven in ga vključiti v tok dejavnosti. Zaradi tega se otroci ne znajo več samostojno igrati, bivati nekaj ur sami doma ali se kasneje samostojno učiti, kaj šele, da bi v miru opravljali domača opravila ali brali. To je rezultat tega, da mora biti otrok od malega naprej bombardiran z različnimi dražljaji. Starši že dojenčke zasujejo z igračami, čeprav otrok do dveh let ne potrebuje nobenih igrač, ampak enostavne priložnostne posodice, plastenko in kuhalnico, s katero preizkuša, tolče in raziskuje. Navajajo jih na mobitele, računalnike in veliko televizije.

Pomemben znanstvenik, ki že 40 let proučuje možgane otrok in mladostnikov, Manfred Spitzer, s Klinike za učenje v Ulmu, je ves čas opozarjal, da so možgani otrok danes razdraženi zaradi vseh vtisov, ko ni nič več v miru in se mora ves čas nekaj dogajati. Starši se igrajo z otrokom, z njim se učijo, so z njim na igrišču. Otroku ni treba razmišljati, kaj bo naslednja poteza, kako bo v igri ali kako bo rešil konflikt z vrtnikom.

Delam z otroki in starši, ki so dražljaje omejili. Otroci so še vedno dojemljivi za branje, naravo in glasbo, imajo tudi popolnoma drugačne odnose. Potrebovali bi normalno umirjeno življenje, da bi se stvari vrnile na pravo pot.

dr. Zdenka Zalokar Divjak

http://www.gora-sp.si/

univ. dipl. psih., Gora - izobraževanje in terapije, s. p.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj