Strahovi in nočne more

0
1005

Nočni strahovi so povezani z imaginarnimi podobami, ki si jih otroci predstavljajo.

O strahu in nočnih morah pri otrocih smo se pogovarjali s psihoterapevtko Barbaro Repinc. S čim so nočne more povezane pri otrocih in zakaj do njih pride? Oglejte si video.

Ali je kakšna razlaga, zakaj sploh strah, kakšni so razlogi za strah? Strah je varovalo, ne smemo gledati na strah na nekaj, kar nas ovira v življenju. Strah je tudi čustvo, ki nas varuje. Ker ga doživljamo, ne bomo pobožali kače, ne bomo prijeli ognja. Strah nas lahko tudi varuje v življenju.

Otroški strahovi in nočne more
Otroški strahovi in nočne more

Kaj pa nočne more? Kakšna je razlika med nočno moro in strahom? Nočni strahovi so povezani z imaginarnimi podobami, ki si jih otroci predstavljajo. Otroci govorijo o tem, da so v omari pošasti, duhovi pod posteljo ali pa se na splošno bojijo teme. To povzroča strah, da bi odšli v sobo, da bi se pripravili na spanje. Nočna mora pa je del sanj. Otroci več sanjajo kot mi, ker več spijo, to pomeni, da imajo lahko tudi več mor kot mi in so odraz našega vsakdanjega življenja. V sanjah predelujemo snovi, ki smo jih doživeli čez dan, ali pa naša pričakovanja za naprej in enako se dogaja tudi z otroki. Prek nočnih mor se otrok spopada z negativnimi izkušnjami, ki jih je doživel.

Barbara Repinc

http://www.psihoterapevt.si/

univ. dipl. pedag. in soc. kult. ter psihoterapevtka transakcijske analize

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj