Strah pred tujci pri dojenčkih

0
2049
Strah pred tujci
Strah pred tujci

Strah pred tujci je faza, ki pri nekaterih dojenčkih nastopi že pri 3. ali 4. mesecih, pri nekaterih pa šele pri 6. oziroma 8. mesecih.

Tudi najbolj prijazen dojenček postane sumničav, ko gre skozi fazo strah pred tujci. Ni tako redko, da je otrok med 6. in 8. mesecem družaben in pogumen, naslednji trenutek pa že prestrašen in bojazljiv. Ko sreča ljudi, ki jih ne pozna dobro, skrije svoj obraz ob vaši rami, se vas oklene in začne jokati. Da se prestraši, ko se mu približajo neznani ljudje, je eden pomembnih dosežkov v otrokovem čustvenem razvoju. To je dober znak, saj pomeni, da  se otrok počuti varnega pri ljudeh, ki jih pozna, neznancev pa se boji. Nekateri dojenčki v tej fazi kričijo, so trdi od strahu in v tujce gledajo s široko odprtimi očmi. Razlog ni sramežljivost in ne napaka v vzgoji, ampak je to povsem normalno obnašanje in pomemben razvojni korak. Ne silite otroka, naj bo prijazen do neznancev in ne dopovedujte mu, da je neumen, če je plašen, saj mu s tem rušite samozavest. Raje ga pohvalite, kadar se opogumi, da se nasmehne kaki novi osebi, to pa opozorite, naj ne bo vsiljiva do otroka.

Otrok se zaveda kdo mu je znan in kdo je tujec

Dojenček od približno treh mesecev dalje ločuje med znanimi in neznanimi ljudmi. Povsem logično je torej, da otrok neznanih gostov ne bo več sprejemal nasmejan. V prvih nekaj mesecih se je namreč navadil na geste, glas in vonj staršev. Tujci zanj ne spadajo v ta koncept. Staršem je pogosto malce nerodno, ko se otrok obrne stran in obiskovalcev noče niti pogledati, kaj šele, da bi šel h komu v naročje. Če tega ne želi, ga v to ne silite.

Po nekaj mesecih strah pred tujci in skrajna tesnoba izgineta, zmaga radovednost. Pri približno enem letu in pol se lahko takšno obdobje ponovi. V tem času malček ugotovi, da z mamo nista eno, ampak je samosvoja osebnost, kar je zanj vznemirljiva, zanimiva izkušnja. Zato nekateri zdrsnejo nazaj v staro tesnobo. Zdaj se splača znova potrpeti, otroku nuditi veliko ljubezni in umiriti njegove strahove. Potem je ta faza zaključena v nekaj dneh ali tednih. Šele ko otroci takšnega strahu nikoli ne prebolijo ali niso imeli nikoli strahu pred tujci, je lahko to razlog za skrb. Oboje je zelo redko, je pa lahko znak razvojne motnje, kot je avtizem.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here