Štorkljin ugriz pri dojenčku je neškodljiv

12292
Štorkljin ugriz.
Štorkljin ugriz.

Štorkljin ugriz je izpuščaj na koži pri novorojenčku.

Štorkljin ugriz je izpuščaj na koži pri novorojenčku. Je popolnoma neškodljiv in se pojavlja pri več kot polovici vseh otrok. Ime tega rdečega madeža izhaja iz ideje, da naj bi štorklja prinesla otroka.

Štorkljin ugriz se najpogosteje pojavi na območju vratu pod lasiščem. Lahko je nepravilne oblike in ima različne odtenke rdeče. V redkejših primerih se lahko pojavi tudi rdečica na čelu ali na vekah. Predpostavlja se, da se štorkljin ugriz oblikuje z dilatacijo krvnih žil v regiji glavi. Zato je rdečica močnejša in bolje vidna pri novorojenčku kadar ta joka. Drugi znanstveniki so prepričani, da je vzrok v tem, da se otrok med nosečnostjo drgne ob medenico matere. Nobena od teh teorij se še ni izkazala kot zanesljiva.

Pomirjujoče je, da je štorkljin ugriz neškodljiv. Pojavi se pri okoli 60-70% vseh novorojenčkov in večinoma sam izgine v prvem letu življenja. A tudi če ima dojenček štorkljin ugriz dlje, je neškodljiv in ne potrebuje zdravljenja. Značilno je, da štorkljin ugriz že takoj po porodu prepozna in diagnosticira porodničar ali babica.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav