Stopnje pri risanju

0
1516
Stopnje risanja otroka
Stopnje risanja otroka

Stopnje risanja otroka si sledijo glede na njegovo starost, nekateri osvojijo določeno stopnjo hitreje, drugi počasneje, pomembno pa je, da otroka ne silite.

Stopnje risanja otroka si sledijo glede na njegovo starost, nekateri osvojijo določeno stopnjo hitreje, drugi počasneje, pomembno pa je, da otroka ne silite.

Nekateri malčki barvico primejo že pri 15 mesecih. Večina otrok je pri približno 12 ali 13 mesecih sposobna v roki držati svinčnik in z njim risati po papirju gor in dol. Na tej stopnji  držijo s celo dlanjo, in sicer tako, da barvico pritisnejo v dlan in okoli nje ovijejo prste. Prvih šest mesecev ali več bodo umetnine omejene na čačke naprej in nazaj po podlagi. To je jasno prepoznavna razvojna stopnja; strokovnjaki pri ocenah upoštevajo, kaj zna otrok narisati pri določeni starosti. Postopoma se bo otrokov prijem izpopolnil. Če otrok še ne začne takrat, ni s tem nič narobe.

  • Pri približno 18 mesecih: svinčnik drži na sredini ali zgoraj. Drži ga s celo dlanjo ali med palcem in preostalimi prsti. Čečka naprej in nazaj, lahko dela tudi pike. Malček svinčnik drži v eni ali drugi roki ali ju izmenjuje.
  • Pri dveh letih in pol: otrok svinčnik najbrž drži v roki, ki jo pogosteje uporablja. Po zgledu zna narisati krožnico in navpično ter vodoravno črto. Med svojim drugim in petim rojstnim dnevom otrok zna narisati vodoravne črte, kroge in pravokotnike, pa tudi ljudi.
  • Pri treh letih: otrok svinčnik drži pri konici, položaj dlani pa je že podoben odraslemu prijemu – svinčnik drži med palcem in drugima dvema prstoma. Poleg krogov zna po zgledu narisati tudi križ, morda celo lik z glavo in dvema drugima deloma. Pri tej starosti še ne načrtuje, kaj bo narisal, in tega ne zna povedati vnaprej, temveč bo opisal, kar je narisal, ko bo končal. Ob tretjem rojstnem dnevu lahko otrok nariše navpično črto s prosto roko in drži svinčnik v položaju za pisanje. Takrat lahko že napiše prve črke. Veliko otrokom uspe napisati svoje ime in še kakšno drugo besedo, preden gredo v šolo, če se prej naučijo abecede. Če se to ne zgodi, nič hudega. Ne izvajajte pritiska za učenje pisanja nad vašim otrokom, dokler ni pripravljen in ne pokaže veselja do tega.
  • Pri petih letih: otrok je zelo spreten pri risanju in slikanju, uporablja že pero oziroma kemični svinčnik in zna tudi kaj napisati. V ustvarjanju zelo uživa in zna lepo slikati s tankimi čopiči. Prepisati zna mnogo črk in kvadrat, morda kakšno črko napiše tudi po spominu. Osebe, ki jih nariše, imajo obrazne poteze. Hišo nariše z vrati, okni, streho in dimnikom. Narisati zna mnogo drugih stvari in ve, kaj bo narisal. Natančno barva in se drži obrisa. V naslednjih nekaj mesecih se nauči prerisati trikotnik.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here