Stolček za hranjenje

5222
Hranjenje po steklenički
Hranjenje po steklenički

Dokler se otrok ne zna samostojno usesti, je najbolj primerno, da ga med hranjenjem držimo v naročju. Tako mu lahko nudimo vso primerno oporo in podporo tam, kjer jo najbolj potrebuje. Če imamo otroka med hranjenjem v naročju, lažje spremenimo mesto naše opore, če se pokaže potreba po tem, lažje se prilagajamo otroku, kaj tisti trenutek potrebuje. Dokler se sam še ne zna usesti, še nima ustreznega ravnotežja, stabilnosti in dovolj mišične moči, da bi bil sposoben samostojno vzdrževati sedeči položaj. Tudi, če se včasih zdi, da gre otroku dobro, še ni rečeno, da ima kvalitetno držo in so velikokrat prisotni le kompenzatorni mehanizmi, ki pa niso tisto, kar otrok potrebuje.

Ko se otrok samostojno usede, je čas, da ga posedemo v primeren stolček za hranjenje. To pomeni, da ima oporo za stopala, da sta sedalo in naslonjalo čvrsta, ter da je položaj pokončen (ni spuščen nazaj). Kot v kolkih, kolenih in stopalih naj bo 90˚. Ker se otrok zna že samostojno usesti, zna tudi dobro vzdrževati sedeči položaj in mu moramo to možnost ponuditi. Česar je otrok zmožen sam, mu pustimo in ga pri tem ne zaviramo. Pomagamo mu le, če je kvaliteta gibanja in drže slabša, kot bi morala biti.

Zakaj je pomembno, da je otrok s stolčkom ob družinski mizi?

S tem, da je otrok med obroki, s stolčkom za družinsko mizo, otroku dajemo zgled in vzgojo za vse življenje. Tudi, ko se še hrani pri nas v naročju, je prav tako pomembno, da sedimo z otrokom v naročju za mizo. S tem mu dajemo zgled, da se obroki jedo za mizo, skupaj z družino in nikakor ne v dnevni sobi pred televizijo ali pa za računalnikom in podobno.

Pomembno je, da otrok dojame, da so obroki tudi čas za druženje in zbiranje vseh družinskih članov, da je to prijetno opravilo, da bo z veseljem pojedel svoj obrok. Tudi otrok se počuti bolje, če je skupaj z ostalimi družinskimi člani za družinsko mizo. To je lahko neke vrste motivacija, kakor pa če bo jedel sam. Poleg naštetega, pa stolček za hranjenje ob mizi pomembno dopolnjuje držo ob hranjenju, še posebej, ko bo otrok začel s samostojnim hranjenjem.

 

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav