DružinaLočitevStiki z otrokom, reševanje sporov

Stiki z otrokom, reševanje sporov

Vprašanje:

 

Pozdravljeni. In sicer imam vprašanje. Z bivšo partnerko imama otroka starega 18 mesecev, trenutno so stiki na domu otoka in sicer samo 3x na teden po uro. Pač, zanimam me samo to – med nama z bivšo partnerko ni nobenega zaupanja, ni komunikacije, tudi če pošljem sms ali pokličem ni odgovora, in tudi ko pridem na stik se noče pogovarjat, kar se tiče otroka samo otroka da in se obrne in gre tudi sem jo že vprašam, če bi se vključila za reševanje sporov, sam ona ni za to pripravljena top vse skupaj pa se že vleče od lani, ko smo imeli sodišče in tudi z otrokom nikamor ne smem it, pač kaj se da tukaj kaj naredit. Hvala za odgovor tomaz

 

Odgovor:

Spoštovani g. Tomaž!

Iz napisanega je razbrati, da sta z bivšo partnerko v zelo težkem in razburkanem obdobju polnem novih pravil, prilagajanj in sprejemanj, kar je čustveno zelo naporno. Verjamem, da je vse to težko sprejeti in še težje tako živeti. Predlagali ste nekatere rešitve, ki za vašo bivšo  partnerko niso bile  sprejemljive. Sprašujete se, kaj se sploh še da storiti.

Partnerstvo in starševstvo sta dve različni vlogi. Lahko prenehaš biti nekomu mož/žena ali partner/partnerica, a oče ali mama nikoli. Iz opisa situacije je razbrati, da se je vloga partnerja/partnerice med vama končala. Kar lahko med drugim vzbuja šok, razočaranje, žalost, nemoč, pa tudi jezo. Način življenja kot ste ga poznali  se je spremenil, kljub temu, da tega ne želite. Za graditev odnosa je vedno potrebna zavestna odločitev dveh, ki sta pripravljena rasti skupaj. Če se nekdo odloči drugače, je potrebno to odločitev spoštovati, kljub temu, da je želja po odnosu še vedno prisotna.

Vendarle vse ni izgubljeno. Tam je nekdo, ki čaka na svojega očeta. Imate 18 mesečnega otroka, ki hrepeni po očetovi varnosti in aktivnosti. Četudi so stiki določeni 3x na teden po eno uro in jih je tako hitro konec, lahko kot dober oče poskrbite, da so te tri ure namenjene izključno utrditvi povezave med vama. Pokažite mu, da je vreden, da je del vas in tega sveta. Vajin odnos naj se gradi tudi preko igre. Ob kreativni igri se otrok uči novih spretnosti, besed, razmišljanja, iskanja rešitev. Ob tem mu zelo veliko pomeni očetova spodbuda, usmeritev in pohvala. Bodite prisotni ob njem in pozorni na njegove potrebe, vztrajajte ob njem in bodite točni na stikih. Tako se boste dokazali kot odgovoren in zanesljiv oče. V odnosu s svojim otrokom dobite tudi možnost, da poskrbite zase. Pomislite, kaj bi vi lahko storili zase, da bi se bolje počutili?

V opisu ste predlagali vključitev v proces razreševanja sporov. Morda bi se lahko za začetek sami vključili v podoben proces in s tem poskrbeli zase in za svoje potrebe.

Želim vam vse dobro!

Lucija Smerdel, Zakonska in družinska terapevtka, Zakonski in družinski inštitut

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE