Stavki iz dveh besed

Iz posameznih besed nastajajo sčasoma dvobesedni stavki. Njihov pomen je odraslemu pogosto že zelo razumljiv, čeprav je prostor za svobodno interpretacijo še vedno kar precejšen in je za razumevanje še vedno ponavadi treba poznati vse okoliščine.

Stavek: »Mama, mleko,« v večini primerih verjetno pomeni, da je otrok lačen in bi rad dobil svoje mleko. Pri: »Oči avto,« pa ni več tako zelo jasno, kaj otrok misli. Glede na okoliščine bi to lahko pomenilo, da bi se otrok rad igral z avtom, da bi rad prepričal očka, naj sodeluje pri igranju z avtomobilčki, ali pa je morda ugotovil, da se je eden od njegovih avtomobilčkov pokvaril, in zdaj očeta prosi, naj ga popravi. Po osemnajstem mesecu starosti je dvobesednih in kasneje tribesednih stavkov vedno več.

Ravno pri govorjenju naj še enkrat povemo, da so razlike med vrstniki zelo velike, kar pa nam nikakor ne sme povzročati skrbi; navidezna zaostajanja večinoma zelo hitro spet minejo. V vseh obdobjih govorjenja starši otrokom zelo pomagajo, tako da ponavljajo njegove stavke, jih popravljajo in dopolnjujejo. Starši imajo intuitivne učne sposobnosti, zaradi katerih bodo najbolje spodbujali otrokov govorni razvoj. Na začetku pogosto izgovarjajo posamezne zloge, kot so na-na-na ali ti-ti-ti, pozneje pa začnejo ponavljati posamezne besede, na primer mama, babi ali pa-pa.

V obdobju dvobesednih stavkov starši otrokova sporočila ponavadi popravljajo in dopolnjujejo. Tako bo na primer mama otrokovo: »Mama mleko,« razširila v: »Rad bi svoje mleko.« Odrasli uporabljajo preproste stavke in tako otroka počasi navajajo na zapletenejšo uporabo jezika. Otrokov govorni razvoj in govorna didaktika staršev sta predvsem intuitivne narave, z načinom govora starši otroku praviloma zagotavljajo optimalne pogoje za razvoj.

Vir: Kaj bi rad povedal moj otrok

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj