Starši v življenje otrok pogosto vnašajo svoje strahove in bojazni

0
759
Strah.
Strah.

Otrokovo bivanje na prostem ne sme biti preveč omejeno. Pogosto se starši zagovarjajo, da je zunanji svet postal za malčke prenevaren. Seveda prinaša avtomobilizirana družba s seboj veliko nevarnosti. Vendar pa ravnamo narobe, če pustimo, da naš otrok odrašča v dobro zavarovanem »do otroka prijaznem« prostoru. Spoznavanje nevarnosti in ustrezno odzivanje nanje mora biti del vsakdanjega »vzgojnega programa«.

Najkasneje ob vstopu v šolo namreč otrok ne moremo več osamiti pred zunanjim svetom, zato so lahko, če ga nanj nismo dovolj pripravili, takrat povsem nemočni. Jasno znamenje za to je veliko prometnih nesreč, v katerih so udeleženi otroci. Otroke poskušamo obvarovati tudi pred drugimi nevarnostmi. Dobro bi bilo, če bi otrokom ponudili enakopravno mesto v našem vsakdanu – in njihovega otroštva ne bi zapirali v posebne rezervate, kot so otroška soba ali otroška igrišča. Samo tako bodo lahko izkoristili vse možnosti, ki jih imajo na voljo.

Starši naj se spomnijo svojega otroštva in pustijo, da tudi to postane del njihovega vsakdana. Morda se bodo še spomnili, s kakšnim veseljem so raziskovali kako gradbišče, kamor je bil vstop seveda strogo prepovedan. Starši v življenje otrok pogosto vnašajo svoje strahove in bojazni. Več zaupanja vase in v otroke se jim bo zagotovo obrestovalo.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here