OtrokAli je starševstvo zapisano v naših možganih?

Ali je starševstvo zapisano v naših možganih?

Oglejte si video na zanimivo temo za mlade starše z vidika nevroznanosti – je starševstvo zapisano v naših možganih?

Ljudje imamo »zakoreninjeno« skrb za potomce, ki ji namenjamo 20­­–30 let življenja. Skrb pa ne izhaja le iz narave, saj so otroci ob rojstvu bolj nezreli od ostalih živalih vrst, ampak tudi iz zakonodaje. Hkrati pa na odraščanje vpliva tudi družba v kateri se giblje otrok. Skrb za otroka od starša zahteva znatno naložbo, ne zgolj finančno, ampak tudi velik vložek energije. Skrb za vzgojo je zahtevna, saj otroci zahtevajo nepretrgano pozornost, vendar starši svoj doprinos k otrokovem razvoju lahko opazijo kasneje, ko ga opazujejo na pomembnih življenjskih prelomnicah.

Na mestu je vprašanje, ali imamo ljudje nevrološko podlago za vedenje pri skrbi za potomce, ki na prvi pogled ni gospodarno z našo osebno energijo. Hipotalamus velja za najpomembnejše območje v možganih pri starševskem vedenju. Družba sicer deluje po drugačnih poteh, kot jih ja zapisala narava, zato je tudi vložek staršev v skrb za potomce različen.

Torej, ali je starševstvo zapisano v možganih?

 

Vir: Bregant, Tina. 2019. Starševstvo – zapisano v možganih. V Proteus, mesečnik za poljudno naravoslovje, februar 2019: str. 255–262.

 

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj