Partnerski odnos po rojstvu otrokaVloga očeta in vloga mameStarševsko vodstvo v predšolskem obdobju

Starševsko vodstvo v predšolskem obdobju

Prvih 18 mesecev otrokovega življenja je naloga staršev, da se posvetimo dojenčku in njegovim potrebam po hrani, negi, zavetju, varnosti in stiku. Pri tem svoje želje in potrebe potisnemo v ozadje. Kaj pa potrebuje naš malček?

Vodstvo namesto vzgoje

Po tem obdobju nekateri starši začutijo potrebo, da bi začeli otroke »vzgajati«, jih naučiti kdo so in kakšni bi morali biti. To ni samo nepotrebno, temveč lahko resno prizadane otrokovo osebno integriteto: njegovo edinstvenost, osebne meje, vrednote, želje. Otroci se ne rodijo slabi, egocentrični in asocialni, zato jih ni potrebno »popravljati«. Res pa je, da se rodijo brez izkušenj. Zato potrebujejo učinkovito starševsko vodstvo.

Soba malčka
Soba malčka
oka_z_deklico2

»Večina tega, kar govorimo otrokom, zato da bi jih vzgajali, v resnici ni vzgojno. To pomeni, da ne pušča trajnega vtisa v otrokovih možganih. Kar dejansko vzgaja, se med člani družine večinoma dogaja ‘med vrsticami’. Otrok integrira vaše misli, prepričanja, vedenje, razpoloženje, konflikte, krize, veselje in srečo. To so fenomeni, ki puščajo trajen vtis na njegovem telesu in duši, in to so fenomeni, ki bodo oblikovali otrokovo osebnost in način, kako vzpostavlja odnose do drugih,« pravi Jesper Juul

Otroci v predšolskem obdobju še vedno potrebujejo, da smo pozorni na njihovo edinstvenost, potrebe, želje, odzive in misli. Naša naloga je, da:

  • jih jemljemo resno, saj je njihovo dostojanstvo enakovredno odraslim
  • jih vključujemo v življenje družine, pri čemer upoštevamo lastne izkušnje in modrost
  • jih seznanjamo s tem, kako počnemo reči v svojem domu: kako skrbimo za higieno, kako se gre v vrtec, kako se vedemo v odnosu do drugih tako znotraj kot zunaj družine.

Ta integracijski proces traja pri večini otrok približno pet let. Ob bolj napetih trenutkih, ki jih ponavadi ni malo, se je potrebno zavedati, da otrok ne »krši pravil« zato, da bi staršem kljuboval, jih vznemirjal temveč iz nevednosti. Eno in isto informacijo rabi večkrat slišati, zato da jo lahko vključi v vsakdanje vedenje. To pomeni, da je glavna sestavina starševskega vodenja ustvarjati varno in spodbudno okolje, v katerem se bo otrok lahko učil.

»Otroci so v življenju staršev najbolj dragoceni takrat, ko na splošno veljajo za najbolj težavne!« Jesper Juul

Skrb zase v dobro otroka

Ob tem je izjemno pomembna sestavina našega vodenja, da se začnemo zavedati svojih potreb in meja (okrog 1,5 leta). Ni pomembno le, da mi spoznavamo otroka, ampak je enako pomembno tudi, da otrok spoznava, kdo smo mi. Kot vsak odnos je tudi starševstvo dvosmerni proces, pri katerem se lahko oba razvijata. Za zdrav psihični razvoj otroka je potrebno, da znamo poskrbeti zase iz dveh razlogov. Prvi je ta, da če mi ne bomo prevzeli odgovornosti za lastno počutje, bo to namesto nas storil otrok. To pa zanj predstavlja preveliko breme, ki mu ni kos. Drugi razlog tiči v tem, da najmočnejši vir učenja svojim otrokom predstavljamo starši s svojim zgledom. Ko bomo znali poskrbeti zase, bomo tako tudi otroku postavili temelje samospoštovanja – da bo lahko nekoč odrastel v samostojno odraslo osebo, sposobno poskrbeti zase.

»Najbolj ljubeč ‘ne’ je tisti ‘ne’, ki ga izrečete, kadar morate sebi reči ‘ja’. To pomeni ‘ja’ vašim mejam, vrednotam, željam.« Jesper Juul

Starši iz mesa in krvi: osebni in resnični

Kako nas bo otrok najbolje spoznal? Če bomo pristni in iskreni v odnosu z njim. Zato lahko opustimo svoje vloge mame in očeta. Stopimo pred otroka takšni, kakršni smo: ranljivi, zmotljivi, včasih iracionalni a predvsem – človeški.

»Odkar sem spoznala, da ne rabim več igrati popolne mame, temveč si tudi sama lahko privoščim slab dan, imamo doma veliko pristnejše odnose. Čutim, da sem sama bolj sproščena, naši triletni Anji pa tudi paše, da ve, pri čem je. Da ni nič narobe, če smo včasih žalostni, jezni, nerodni. Sedaj znamo to izraziti in gremo naprej.« 

Mateja

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj