Starejše nosečnice in porodnice

0
3145
ID-100200830

Za zanositev po 35. letu starosti se ženske lahko odločijo, saj tveganja niso velika in se ob primernem spremljanju razvoja lahko razvije otrok povsem normalno.

Nekdaj so bile nosečnice nad petintridesetim letom skoraj samodejno uvrščene v kategorijo zelo tveganih nosečnosti. Danes večinoma ni več tako, čeprav nekateri zdravniki še vztrajajo pri napačnem prepričanju. Zdravniška zaskrbljenost za »starejše nosečnice« se je počasi zmanjševala zaradi vedno večjega števila starejših žensk, ki so rodile. Treba se je osredotočiti na tveganja za zaplete, kot je preeklampsija, ki je pri starejših ženskah rahlo pogostejša, vendar pa je zanjo mogoče dobro poskrbeti.

Medtem ko v resnici obstaja povečano tveganje za kromosomske nepravilnosti pri ženski nad petintridesetim letom, se teh nepravilnosti ni potrebno tako bati. Z razvojem ultravoka in genetskim posvetovanjem je mogoče opraviti presejalne teste za ugotavljanje kromosomskih nepravilnosti, in če se izkaže, da so prisotne, ženski ponudimo možnost, da se odloči za prekinitev nosečnosti. Tveganje za splav v prvem trimesečju nosečnosti se poveča pri ženskah, starejših od petintrideset let. Če želite, lahko po zgodnjem splavu spet poizkusite zanositi.

Poveča se tudi možnost težave s posteljico, pri kateri posteljica prekriva maternični vrat. Pred nosečnostjo je mogoče ugotoviti pojav predležeče posteljice, nadzorovati je treba, kaj se dogaja, in ob porodu ustrezno ravnati. Posteljica se med nosečnostjo pogosto umakne in tako se težava včasih reši sama od sebe. Pri otrocih žensk po 35. letu je takoj po porodu število zapletov rahlo povečano, umrljivost pa ne. Velika večina otročičkov dobro okreva in pozneje nima težav.

Eno od tveganj, s katerim se soočajo starejše nosečnice, je število carskih rezov, ki se podvoji. Vendar so ti dodatni carski rezi skoraj elektivni, torej načrtovani in ne nujni. Tveganja za nekatere zaplete so večja pri ženskah, starih 35 let ali več, vendar so zmerna. Večino lahko obvladamo z ustrezno skrbjo med nosečnostjo in porodom ter v času po njem.

Torej, če ste stari 35 ali več in si želite otroka, uresničite svojo željo. Pri tem poskrbite za dobro zdravstveno skrb nekoga, ki vaše starosti ne razume kot velike težave, pač pa kot manjšo težavo in kot nekaj, kar je mogoče obvladati, ponavadi brez invazivzne tehnologije.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj