Sprožitev poroda

284
sprožitev poroda

Sprožitev poroda ali indukcija poroda je postopek s katerim se z uporabo različnih metod skuša povzročiti začetek poroda. Zanjo se porodničarji odločijo takrat, ko so mnenja, da je to za nosečnico in plod najboljše. Odločitev je pogosto zelo zahtevna in individualna. Pretehta se morebitne dobrobiti nadaljevanja nosečnosti in s tem povezanim dozorevanjem ploda ter morebitne zaplete pri plodu in/ali nosečnici, ki se lahko zgodijo, če se nosečnost nadaljuje.

Sprožitev poroda je kontraindicirana (prepovedana) v vseh primerih, ko je kontraindindiciran vaginalni porod.

Odločitev za sprožitev poroda pomeni:

  • porodničar je mnenja, da je to najboljša odločitev v danem trenutku,
  • se  pričakuje, da se bo stanje mater in/ali ploda z odlašanjem poroda pomembno poslabšalo in,
  • da sta plod in nosečnica v ustreznem zdravstvenem stanju in se pričakuje, da se bo sprožitev poroda zaključila uspešno z rojstvom otroka po naravni poti, torej je odločitev najboljša za oba.

Pogovor glede sprožitve poroda z nosečnico

Obstaja veliko zelo različnih razlogov, zakaj je potrebno sprožiti porod. Pomembno je razumeti, da je odločitev za sprožitev poroda pogosto preplet več dejavnikov. Vse dejavnike, ki vplivajo na odločitev o sprožitvi poroda se vsaki nosečnici/porodnici zelo jasno in natančno razloži. Hkrati se ji razloži tudi morebitne posledice zavrnitve. Za nosečnico/porodnico je še posebej pomembno razumevanje, da je sprožitev poroda postopek, ki lahko traja tudi nekaj dni.

Z jasno razlago vzroka za sprožitev in pričakovanega poteka sprožitve se omogoči, da je nosečnica/porodnica optimalno pripravljena in motivirana za morebitni dolgotrajneši potek sprožitve. Zaželeno je, da pogovor z razlago indikacij za sprožitev poroda opravi porodničar, ki nosečnico pozna in ima njeno zaupanje. Pred sprožitvijo poroda je potrebno podpisati osveščen pristanek. Ocena napredovanja sprožitve poroda in odločitve o morebitnih nadaljnjih ukrepih je vedno v domeni porodničarja.

Način sprožitve poroda je odvisen od specifičnega porodniškega stanja, stanja materničnega vratu (dolžina, zmehčanost, prehodnost), prisotnosti/odsotnosti nekaterih omejitvenih dejavnikov za specifično metodo sprožitve (npr. predhodni carski rez, odtekanje plodovnice), dostopnosti metode in odločitve porodničarja.

 

Ivan Žebeljan, dr. med.

Specialist ginekologije in porodništva

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav