Spremembe na očeh med nosečnostjo

0
3880
Vid med nosečnostjo
Vid med nosečnostjo

Poleg vseh telesnih sprememb, ki vas bodo doletele, se bo spremenil tudi vid med nosečnostjo. Opazile boste različne spremembe na očeh.

Vid med nosečnostjo se bo spremenil, večina sprememb pa se bo povrnila v prvotno stanje po porodu. Bodite pa pozorne pri spremembah, saj so nekatere lahko pokazatelj različnih bolezni in zapletov.

Suhe oči

Nosečniški hormoni lahko povzročajo suhe oči. Ko z njimi utripnete se zdi, kot da bi v očeh imeli drobna zrna peska. Veznica je pogosto pordela, oči so videti »steklene«. Če postane zelo neprijetno, lahko uporabite umetne solze v obliki kapljic za oči. Pogosto pomaga tudi, če večkrat utripnete z očmi ali občasno namerno zehate.

Ostrina vida

Vid med nosečnostjo se predvsem v zadnjih treh mesecih spremeni, nosečnice se pritožujejo nad spremembami v ostrini vida. Kratkovidne nosečnice pogosto opazijo zmanjšano ostrino vida na daljavo in rahlo povečanje kratkovidnosti. Daljnovidne nosečnice imajo večje težave z branjem. Nakup očal se ne izplača, ker boste po porodu verjetno spet videli prav tako dobro kot prej.

Kontaktne leče

Pogosto se tudi zgodi, da nosečnica ne more nositi kontaktnih leč. Kontrastna občutljivost zmanjša občutljivost na bleščanje. To je posledica otekline na roženici, leče se zato ne prilegajo popolno, oči pa so zaradi tega hitreje utrujene. Vzrok je tudi občutljivost roženice. Spreminjajoče ravni hormonov vodijo do rahle otekline na vekah in občutka, da je kontaktna leča tujek. Preprosto raje nekaj časa spet nosite očala.

Zamegljen vid

Med nosečnostjo se lahko pojavita zamegljen vid in bliskanje pred očmi. Če se zamegljen vid pojavi v drugi polovici nosečnosti in traja več kot dve uri, pokličite svojega ginekologa. To so lahko znaki preeklampsije, še posebej v povezavi z visokim krvnim tlakom in beljakovinami v urinu. 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here