Spoznavanje etiket

0
877

Kadar v trgovini izbirate otroško hrano, preberite etiketo. Prehranska kakovost in zato tudi ponujena kakovost se glede na ceno močno razlikuje. Pogosto boste ugotovili, da se naziv na nalepki ne ujema z dejanskimi sestavinami.

»Jabolčna kašica« vodilnega proizvajalca tako denimo vsebuje jabolčni sok, naravni jogurt, modificiran škrob, riževo moko, rastlinsko olje in vitamin C. Ne jabolka, temveč zgoščen obogaten jabolčni sok.

Pogosto boste tudi ugotovili, da preprost recept vsebuje mnogo dodatkov. »Jabolčni poobedek« drugega proizvajalca na primer navaja: riževo, ovseno, sojino in koruzno moko, slad, sladkor, posneto mleko v prahu, jabolka, maltodekstrin, rastlinsko maščobo, jabolčni, hruškov, marelični in slivov sok, kazeinat, kalcijev karbonat, sladni in vanilijev ekstrakt, dekstrozo, citronsko kislino, demineralizirano sirotko, kvas, vitamin C, cimet, niacin, cinkov sulfat, železo, vitaminsko mešanico.

Manj dodatkov je vsekakor bolje, toda dobro je vedeti, kateri aditivi so kateri in kaj pomenijo:

  • Zgoščevalci: če je prva navedena sestavina tekočina (voda, sok), boste v nadaljevanju verjetno našli enega ali več »zgoščevalcev«. Ti so poceni, nehranilne snovi, ki so dodane, da se preveč predelana tekoča hrana zgosti tako, da jo je mogoče jesti z žlico. Zgoščevalci so denimo modificiran koruzni škrob, rižev škrob, pšenični škrob, želatina, rožičev gumi.
  • Izboljševalci okusa: čeprav proizvajalci morda v otroško hrano ne dajejo toliko aditivov kot v hrano za odrasle, lahko dodajajo »izboljševalce okusa« in tudi jih. Če je dodanih več, je hrana zelo predelana – emulgatorji, maltodekstrin, hidrogenirana rastlinska mast, citronska kislina, kazeinat, kalcijev karbonat, demineralizirana sirotka.
  • Arome: če ima otroška hrana okus po naravni hrani, ne potrebuje dodatnih arom. Pozorni bodite na sladkor v različnih oblikah – saharoza, glukoza, dekstroza, laktoza, fruktoza, maltoza. V slanih pripravkih pa tudi na mesni ekstrakt, hidrolizirane rastlinske beljakovine, kvas ali zelenjavne ekstrakte.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here