Spori med otroki

0
588
Sorojenci.
Sorojenci.

Konflikti so del življenja in otroci se morajo naučiti, kako se uspešno spopasti z njimi.

»To je moje!« Ta stavek verjetno velikokrat slišite pri svojih otrocih, ko se sprejo zaradi kakšne igrače. Kako obravnavati takšne spore med otroki? Ko se otroci prepirajo, se odrasli pogosto počutimo nemočne. Otroci jočejo, kričijo in pogosto delujejo agresivno zoper domnevnega nasprotnika.

Če je en otrok bistveno mlajši od drugega, starši čutijo, da morajo posredovati. In tako so tudi oni vpleteni v konflikt. In komaj se situacija umiri, je na vrsti že naslednji spor. Vedno se namreč lahko najde kakšen razlog za spor. Dejstvo pa je, da se morajo otroci naučiti, kako se prepirati, odrasli pa jim moramo pri tem pomagati. Konflikti so del življenja in otroci se morajo naučiti, kako se uspešno spopasti z njimi. Vedenjski znanstveniki so izvedli študijo, v kateri je sodelovala skupina 6-letnikov, ki se je igrala. Rezultat: več kot 400 sporov v petih urah.

Če se prepirajo bratje in sestre

Na žalost je »učenje reševanja konfliktov« za družine dnevna obremenitev: če se otrok spre s prijateljem, to ni velik problem, saj bo kmalu eden od njiju šel domov. Med brati in sestrami pa je drugače, saj ni tega strateškega umika. In tako lahko pride do trajnega pravdanja, kar je nadležno za vse vpletene. Otroci pričakujejo, da starši sodelujejo. Vendar pa potem pogosto pride do ljubosumja in borbe za lastništvo in pozornost. Nižja kot je starostna razlika, večja je pogostost sporov.

Kaj lahko storijo starši?

Najboljši način je, da se starši umaknejo iz boja. Otroci morajo sami urediti morebitne konflikte. Seveda pa morate posredovati, ko je en otrok šibkejši od drugega ali če otroci spora ne morejo rešiti samo.

Vir: Liliput-lounge

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here