Spopadanje z izbruhi jeze

0
1145
Trma
Trma

Zapomnite si, da je izkušnja izbruha za otroka težja kot za vas, pa naj vam bo še tako težko opazovati svojega otroka v viharju izbruha.

Otrok je lahko resnično prestrašen, ob vrtincu čustev, ki so prišla na površje, in bo, takoj ko se bo izbruh končal, potreboval vašo tolažbo in opogumljanje. Mirnost je vaše najboljše orožje. Če se ob izbruhu razjezite ali vidno zabavate, boste le prilili olje na ogenj. In če se trudite, da bi vreščečega malčka pritegnili v pogovor, samo izgubljate čas. Vaš osnovni cilj naj bo pokazati otroku, da vas izbruhi ne prestrašijo (kot prestrašijo otroka), da vas ne prisilijo početi tisto, kar hoče otrok, in da vam ne preprečijo, da ga ne bi še naprej imeli radi. Predvsem se ne vdajte. Če ste na primer izbruh povzročili vi, s tem ko ste otroku odrekli neko razvado, ne smete nemudoma popustiti njegovim zahtevam, pa čeprav zdaj mislite, da je bila vaša zavrnitev neupravičena. Če se otrok nauči, da so izbruhi dober način za doseganja tistega kar hoče, jih bo zagotovo sledilo še več. Iz istega razloga ne smete »nagraditi« malčka za izbruh, s tem da mu pozneje ponudite odkupnino.

Prav tako pa svojega otroka ne smete kaznovati. Ko se izbruh konča, bodite pripravljeni na ljubkovanje, če le otrok to dopusti, in mu povejte, da ste veseli, ker se je izbruh končal. Potrdite otroku, da ga imate radi, vendar mu pojasnite, da ne marate takega vedenja. Nato dan nadaljujte, kot ste načrtovali; ne preklicujte dogovorov, ker je bil vaš otrok poreden.

Ko je otrok starejši, razmislite o pogovoru na temo vedenja po izbruhu. Otroku bi lahko koristil pogovor o jezi, o tem, kako se je počutil med izbruhom, in o načinih, kako bi vas naslednjič lahko na tako občutje opozoril že na začetku. Če poimenujete neprijetne občutke frustracije in jeze, ki jih je otrok doživel, mu boste pomagali, da postane čustveno bolj pismen.

Razmislite o stvareh, ki sprožijo izbruhe, in o načinih, kako bi se jim lahko izognili. Če do izbruhov pride na primer v trgovini, poskrbite, da je otrok pred nakupovanjem dobro spočit ter da dobi prigrizek in napitek. V trgovini naj bo zaposlen – podajte mu na primer živila, on pa naj jih zloži v nakupovalni voziček. In poskrbite, da bo nakupovalni izlet čim krajši. Če ima otrok pogosto izbruhe, mu vsaj enkrat tedensko dajte jesti mastne ribe. morda je koristno dopolniti otrokovo prehrano tudi z ribjim oljem, posebej pripravljenim za otroke – obsežna britanska študija je pokazala, da uživanje ribjega olja zmanjšuje pogostost izbruhov in napornega vedenja.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here