Spodbujanje telesne dejavnosti dojenčkov

0
1263
Igranje.
Igranje.

Za spodbujanje telesne dejavnosti dojenčkov obstajajo priporočila, ki jim je zelo lahko slediti. Otroci ne potrebujejo nikakršnih formalnih programov, pravijo strokovnjaki; potrebujejo le čim več vsakodnevnih priložnosti, da raziskujejo svoje okolje. Ta priporočila veljajo za vse dojenčke, kjer koli še skrbijo zanje – doma, v hiši sorodnikov ali pri varuški. Otroci potrebujejo varno okolje, sobo, ki jo lahko raziskujejo, in priložnosti, da uporabijo svoje mišice.

Majhen dojenčke potrebuje priložnost, da razvije mišice glave in vratu. Nato se dojenčki ukvarjajo z močjo trupa, ki jim omogoči, da se pri kakih šestih mesecih usedejo. Proti koncu prvega leta otroci skušajo izkoristiti vsako priložnost, da se lahko gibljejo, pa naj bo to plazenje, premikanje ob pohištvi ali pa hoja. Priporočila svarijo pred tem, da bi otroka predolgo zadrževali na omejenem prostoru, npr. v avtomobilskem sedežu, vozičku ali gugalnicah za otroke. Ti prostori ali naprave omejujejo otroka, ker se ne more gibati in raziskovati. Namesto tega pustite otroku, da preživlja čas tako, da preizkuša na novo pridobljene spretnosti od seganja po ropotuljici pa do sedenja brez pomoči in pozneje prvih korakov. Mladi starši so pogosto hvaležne tarče oglaševalcev, ki prodajajo najnovejše igrače in napravice za izobraževanje in zabavo dojenčkov.

Vendar otroku lahko omogočite bogate izkušnje tudi brez razmetavanja denarja. Drage igrače, masiranje dojenčkov in videi, ki dojenčke uvajajo v klasično glasbo ali umetnost, najbrž niso nujno potrebni za zdrav telesni in duševni razvoj dojenčkov.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here