Spanje v vročih dneh

0
1533
Spanje v vročih dneh
Spanje v vročih dneh

Kadar so noči toplejše ne spimo težje le odrasli, ampak tudi otroci. Tukaj je nekaj nasvetov o tem, kako dojenčku olajšati nočno toploto.

Sobna temperatura, kjer spi dojenček naj bo med 16 in 20 stopinj Celzija. Toda, ko je zunaj vroče, se poveča tudi temperatura v sobi vašega otroka. Spanje v vročih dneh sebi in otroku olajšajte:

1.  Preverite dojenčkovo temeperaturo – Ne preverjajte je na rokicah in nogicah dojenčka, saj niso dober parameter. Pri dojenčkih in majhnih otrocih regulacija toplote ne deluje kot tudi pri odraslih. Potijo se manj, manj znoja pa pomeni manj hlajenja z izhlapevanjem. Torej je lahko torej zgodi, da ima malček dlani ali stopala hladne, čeprav je s temperaturo preostalega telesa vse v redu. Preverjajte na vratu: vrat bi moral biti topel, vendar ne prepoten.

2.  Oblačila – V vročem vremenu velja, da je manj več! Če vi spite le v majici, zakaj bi otroka oblekli v pižamo z dolgimi rokavi? V tem primeru dojenček ne rabi nič več oblačil kot vi. Za dojenčke so za spanje priporočljive tanke žabice brez stopal. Če je resnično vroče, pa bo dovolj že bodi s kratkimi rokavi, ali pa samo majica in plenica. Pri nekoliko večjih otrocih pridejo v poštev kratke pižame, ki pa naj bodo iz bombaža in ne iz sintetičnih materialov.

3.  Posteljnina – V vročih nočeh se odpovejte temu, da bi dojenčka dajali spat v vročo spalno vrečo. Obstajajo posebne poletne spalne vreče, ki so narejene iz lahkih in dihajočih tkanin. Iz postelje pospravite vse odvečne proizvajalce toplote: poleg volnene odeje in blazin tudi armado plišastih igrač.

  • Odstranite vse nepotrebne odeje.
  • Odstranite vse oblazinjenje v njegovi posteljici, tako da lahko zrak kroži.

4.  Prezračevanje – Zračite v zgodnjih jutranjih urah. Čez dan spustite rolete in zagrnite zavese.

  • Obesite mokre brisače na stole ali okna. Izhlapevanje vode zagotavlja hlajenje.
  • Čez dan pustite zavese zagrnjene in žaluzije zaprte, da se prostor ne segreva.

5.  Hrana in pijača – Dovolj tekočine je za najmlajše izredno pomembno (vspanje_pestovanje_15oda, čaj ali razredčeni sadni sokovi), še posebej pri visokih temperaturah. Tik pred spanjem pa naj otrok vseeno ne pije preveč, da nočnega počitka ne bo motilo preveč sprehodov na stranišče ali kahlico. Tudi za najmlajše velja, da je najboljša lahka hrana.

6.  Ko je zunaj še vedno tako zelo svetlo – Ker je v poletnih mesecih tako dolg dan, je otroku pogosto težko iti spat, ko pa je zunaj še svetlo. Sobo zatemnite in izklopite vse proizvajalce hrupa (na primer TV ali radio), ali pa jih vsaj stišajte.

  • Nasvet: mlačna kopel zvečer naredi otroka zaspanega.
  • Spremljajte vašega otroka tudi ko zaspi v vozičku. V njem je namreč lahko zelo vroče in zadušljivo.

Vir: Baby

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj