Spalne navade otroka od 1.-5. leta

0
4305
Spalne navade otroka
Spalne navade otroka

Če boste pred spanjem vsakič opravili nek obred oz. izvajali spalne navade otroka, bo s časom sam vedel, kdaj je čas za odhod v posteljo.

Koliko spanja potrebujejo malčki

Od vsakega je posebej odvisno, koliko spanja potrebuje, a velika večina ima podobne potrebe po spanju, ki so opisane:

Starost otroka

Kolikokrat gre spat čez dan?

Povprečna dolžina dnevnega spanja v urah

Povprečna dolžina nočnega spanja v urah
12 mesecev1–22–311,5–12
2 leti11–211–12
3 leta11–1,511
4 leta0011,5
5 let0011

Vir: Pantley, 2002 

Kdaj naj gre otrok v posteljo

Otrokova biološka ura je naravnana na zgodnji odhod v posteljo, in sicer med 18.30 in 19.00. »Nekega zanesljivega recepta, ki bi veljal za vsakega otroka in vsako družino ni,« pojasnjuje Vlasta Kunaver, dr. med., spec. ped., zato s svojim opazovanjem in preizkušanjem sami ugotovite, kdaj je najprimernejši čas za odhod v posteljo. Kasneje se te ure tudi držite, saj se bo nanjo otrok navadil. Bodite pozorni na znamenja utrujenosti. Če je otrok že preveč utrujen, postane razdražljiv in težje zaspi. Zato je pomembno, da otroka ob nenadni umirjenosti, odsotnosti, sitnarjenju, manjenju oči in zehanju pripravite na spanje.

Spalne navade otroka in rituali pred spanjem

Če boste iz dejavnosti pred spanjem vsakič opravili nek obred, bo otrok s časom sam vedel, kdaj je čas za odhod v posteljo. Izberite tiste dejavnosti, ki pomagajo pri sproščanju in umirjanju otroka, predvsem pa si vzemite čas za nežnost in toplino. Kopanje, masiranje, petje, branje ali pripovedovanje pravljic pred spanjem se bo spremenilo v prijeten ritual, ki se bo z odraščanjem otroka spreminjal, a vas vedno povezoval z njim. Vedno pred spanjem prezračite otroško sobo, poleti pa tudi zagrnite, da bo v sobi temno. Pred spanjem naj otrok ne je oz. če že, raje lažjo hrano in naj ne pije veliko.

Oblačila in posteljnina

Če vi spite le v majici, zakaj bi otroka oblekli v pižamo z dolgimi rokavi? V tem primeru ne rabi nič več oblačil kot vi. V poštev pridejo kratke pižame, ki pa naj bodo iz bombaža in ne iz sintetičnih materialov. Preverite otrokovo temperaturo na vratu, da je topel in ni prepoten. Izberite ustrezno posteljnino – poleti tanjšo in zračno, pozimi debelejšo, lahko tudi volneno odejo. Če otrok spi v spalni vreči, naj bo ta ustrezno velika ter primerna temperaturi.

Kaj storiti, če se otrok ponoči zbudi

Otroka nikar ne pustite jokati, dokler med hlipanjem ne bo zaspal nazaj. Vzemite ga iz posteljice, ga z zibanjem potolažite, toda to počnite le tako dolgo, dokler ne začne zapirati oči, takrat ga položite nazaj v posteljo. Sčasoma skušajte celoten obred skrajšati, kar pomeni, da otroka pobožate in ga potolažite, ne da bi ga dvignili iz postelje. Kasneje otroka potolažite le z besedami, tako da vas bo videl. V zadnjem koraku potolažite otroka tako, da stojite pred vrati njegove sobe, da vas bo samo slišal. S tem boste postopoma naučili otroka, da bo ob nočnem zbujanju zaspal sam.

Nasvet strokovnjakinje
Barbare Repinc, univ. dipl. pedag. in soc. kult., psihoterapevtka transakcijske analize: »Če se otrok zbudi zaradi grdih sanj, pojdite k njemu in ga potolažite, ostanite z njim, dokler se ne sprosti in lahko zaspi nazaj. Pri tem ostanite mirni, saj mu na tak način sporočate, da je vse to, kar se dogaja, normalno in da je vse v redu. Pomembno je, da sta vaš glas in vaša telesna govorica temu ustrezna (otroka lahko pomirite tudi s tem, da ga vzamete v naročje in se osredotočite na vaše dihanje, ki naj bo mirno – običajno otrok povzame vaše dihanje in njegovo telo se umiri; če ste sami preveč vznemirjeni, naj to nalogo prevzame partner). Poleg tega, da starši otroka poslušamo in razumemo, mu zagotovimo, da je varen, je pomembno, da z njim čez dan govorite tudi o tem, kaj je resnično in kaj izmišljeno, saj še ne razumejo fantazijskega vidika sanj – pogosto menijo, da je čarovnik, ki jih je preganjal v sanjah, realen. Otroka lahko naučite, da se spopada s takimi sanjami s pomočjo igre vlog in fantazije – z njim čez dan iščite nove izide sanj, nove magične moči, ki jih otrok lahko uporablja v boju z neprijetnimi sanjskimi liki – lahko narišete nov konec sanj, lahko s pomočjo igračk odigrate sanje, ki se odvijejo na otrokov način, starejši otrok pa lahko napiše pravo malo igro z drugačnim koncem. S tem otrok dobiva moč nad sanjskim svetom in se ne počuti več tako prestrašen in ohromljen. Otrok lahko sestavi tudi svojo »magično škatlo«, v kateri shranjuje predmete, ki mu lahko pomagajo v boju proti grdim sanjam – v njej se tako znajdejo razni čarobni praški, čarovniške palice in uroki. Tovrstne veščine razvijajo spretnosti reševanja problemov, ki so pomembne tudi za otrokovo življenje v naprej. In prav zaradi tega se nočne more praviloma s starostjo zmanjšujejo, saj otrok postaja vse boljši mojster obvladovanja sveta okrog sebe. Če pa nočne more ostajajo vsakdanjik našega otroka, te magične vsebine niso več prava stvar, pač pa morate starši pri sebi preveriti, kaj je tisto v življenju vašega otroka, kar mu povzroča stisko.«

Kdaj naj otrok prvič prespi noč drugje

Ko je otrok star približno 3-5 let, je to čas, da včasih pustite otroka za kakšen popoldan pri prijatelju. Večkrat bo otrok sam izrazil željo po igri s prijatelji, sčasoma tudi za dlje časa in čez noč. Ker je to zanj prava avantura, pa tudi strah, je pomembno počakati toliko časa, da otrok sam izrazi željo do tega, da bi prespal drugje. Mnogi težko spustijo otroka od sebe, so morda tudi žalostni, ampak vedno dajte otroku občutek, da ste trdno prepričani, da je to zabavna avantura. Starši bodite dosegljivi na telefon, vendar ne kličite otroka zato, da bi mu rekli lahko noč, saj boste s tem le vzbudili domotožje. Najboljše možnosti za uspeh so, če ima otrok isti ritual pred spanjem kot doma. Otrok naj ima s sabo najljubšo igračo, da bo lažje zaspal.

Sodelujoči strokovnjaki:

Barbara Repinc

http://www.psihoterapevt.si/

univ. dipl. pedag. in soc. kult. ter psihoterapevtka transakcijske analize

Vlasta Kunaver

http://www.zdkamnik.si/

dr. med., spec. ped., Zdravstveni dom Dr. Julija Polca, Kamnik

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here