Sončne opekline

0
1779
Opekline.
Opekline.

Sončne opekline se lahko hitro pojavijo na mladi, torej občutljivi in sonca ne navajeni koži, UV-žarki sonca pa lahko poškodujejo tudi DNK. Odvisno od intenzivnosti sevanja se lahko razvijejo mehurji in koža pa se lahko kasneje olupi.

Pri zelo hudih opeklinah lahko nastopijo nizek krvni tlak, slabost in omedlevica. Opekline sicer po nekaj dneh izginejo, vendar pa lahko traja tedne, preden se koža popolnoma regenerira. Če se je koža olupila, potem je nova koža tanka in zelo občutljiva na UV žarke, zato kože ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi, preden ne okreva popolnoma. Po posvetu s pediatrom lahko za bolečine pri sončnih opeklinah uporabite svečke. Pri večjih sončnih opeklinah se je treba posvetovati z zdravnikom! Otroci morajo dobiti dovolj tekočine, po možnosti vodo, nesladkan sadni ali zeliščni čaj.

Opazujte svojega otroka – rdeča glava, slabost ali huda tesnoba pri otrocih so lahko zgodnji znaki pregrevanja. Upoštevajte te nasvete:

–          Otroci naj se izogibajo opoldanskemu soncu.

–          Dojenčki in majhni otroci ne smejo biti neposredno izpostavljeni soncu.

–          Izpostavljanje soncu naj poteka postopno, začnite pri nogah.

–          Oblačila predstavljajo najboljšo zaščito pred soncem,  ne pozabite na kapo ali klobuček!

–          Izogibajte se sandalam.

–          Najdite senčno mesto takoj, ko opazite prve znake sončnih opeklin.

–          Tudi, ko je oblačno, se lahko razvijejo opekline, saj oblaki ne nudijo popolne UV zaščite.

–          Otroci morajo nositi sončna očala z UV filtri.

–          Otroka namažite s sončno kremo z oznako »za popolno zaščito«, oznake se razlikujejo od znamke do znamke, oznaka »popolna zaščita« vam lahko pomaga pri izbiri.

–          Po tem, ko je bil otrok na soncu in kopanju, je priporočljivo nanesti losjon po sončenju.

–          Dajte otroku zgled – če si boste redno nanašali sončno kremo, boste povečali možnosti, da vam bodo vaši otroci sledili.

–          Izberite visok zaščitni faktor – višje kot ste v gorah ali bližje ste ekvatorja, tem višji mora biti zaščitni faktor.

Nekaj ​​stvari, ki se jim je ob opeklinah vsekakor treba izogibati:

Otrok mora veliko piti, saj je na soncu izgubil veliko tekočine. Sončne opekline lahko ublažite tako, da položite bombažno krpo v hladno vodo, jo ožmite in jo za četrt ure položite na prizadeto območje. To ponovite večkrat na dan, vendar poskrbite, da otroku ob tem ni hladno. Hladilno in pomirjujoče na kožo delujejo tudi obkladki s skuto ali kamiličnim čajem.

Če se želi otrok okopati v hladni vodi, v njej ne sme biti mila. Prav tako kože ne smete drgniti. Nežno ga lahko namažete z vlažilno kremo ali gelom na vodni osnovi, ki lahko na primer vsebuje aloe vero. Prepričajte se, da krema ne vsebuje alkohola, ker ta izsuši kožo in draži opekline.

Otroka oblecite v ohlapna, lahka oblačila, ki ne praskajo. Otrok naj kože ne izpostavlja soncu, dokler se popolnoma ne zaceli, saj je prej nevarnost vnovičnih opeklin še večja.

Ne uporabljajte olja ali mastne kreme za nego kože, saj to povzroča, da se otrok ne poti in tako toplota ne more iz telesa. Namesto tega lahko takšna sredstva celo poslabšajo opekline.

Za ohladitev in blaženje ne uporabljajte ledu, saj poškoduje kožo.

Če ima otrok mehurje, jih nikakor ne prebadajte. Mehurji oblikujejo zaščito spodnje plasti kože, in ko se odprejo, se lahko pojavi okužba. Ko se mehur odpre sam od sebe, je koža spodaj običajno že ozdravljena, čeprav je še vedno zelo občutljiva.

 

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj