Smrčanje pri otroku ni vedno neškodljivo

0
4731

Smrčanje pri otrocih ni nič nenavadnega. Toda pozor! Redno smrčanje je treba jemati resno in ga pojasniti z zdravniškim pregledom. Nočne težave z dihanjem lahko vplivajo na razvoj otroka. Več kot polovica vseh otrok, starih od enega do štirih let občasno smrči, 8 odstotkov pa jih smrči vsako noč. S starostjo se povečuje število otrok, ki redno smrčijo: od 6 odstotkov pri starosti enega leta do 13 odstotkov pri štiriletnikih. Dečki smrčijo pogosteje kot deklice. Pri mnogih otrocih je smrčanje začasen pojav – vendar ne pri vseh.

Vzrok nočnega »žaganja« so lahko blokirane zgornje dihalne poti, ki jih povzročajo polipi. Vendar pa lahko tudi povečana žrelnica ali nebnici in pasivno kajenje spodbujajo smrčanje pri otrocih: otroci, katerih starši kadijo, so bolj prizadeti. Če samo eden od staršev kadi v obdobju med otrokovim 1. in 4. letom starosti, se tveganje za smrčanje poveča 60 odstotkov.otrok_spi

Otroci, ki redno smrčijo, dvakrat pogosteje trpijo za kroničnim kašljem. Prav tako so pogosteje prizadeti zaradi prehladov in vnetja ušes. V redkih primerih so nočne dihalne motnje pri malčkih tako močne, da vodijo do razvojnih zaostankov. Pogostejša je utrujenost čez dan, bledica in hipermobilnost. Smrčanje je mogoče zdraviti z odstranitvijo polipov. Če so vzrok močno povečani mandlji, je tudi te možno lasersko odstraniti. Vsakemu bolniku ni mogoče pomagati z operacijo. Pri vsakem četrtem otroku pride po operaciji do nadaljnjih motenj pri dihanju.

Če vaš otrok smrči, se o tem pogovorite pri naslednjem obisku pediatra, ki bo pregledal otroka in ga, če bo to potrebno, napotil k specialistu za ušesa, nos in grlo.

Vir: Eltern

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here