Smejoči porod

0
1214
zenaida_masira_nosecnico2

Z dobro pripravo na porod lahko vplivamo na zmanjšanje bolečine pri porodu in popadkih. Otroci, rojeni na miren, neboleč način, ob porodu ne doživijo stresa, imajo dokazano boljši in hitrejši psihomotorični razvoj in so psihološko bolj stabilni. Vpliva na zmanjšanje bolečine pri porodu in otroku nudi ugoden prihod na svet – kot poljub nebes z zemljo.

 

Nosečnica in njen partner se lahko na porod, ki bo brez ali z zdravili proti bolečinam, pripravljata že tekom nosečnosti. Priprava na naravni porod vključuje tehnike sproščanja med popadki, da dosežemo čim višjo stopnjo sproščenosti in s tem maksimalno zmanjšamo (bolečinski prag se poveča, saj ima vsak človek svoj prag bolečine) bolečino. Vključuje tudi porodni načrt, porodne položaje, ter neposredno pripravo na odhod v porodnišnico. Poleg tega ima v dobri pripravi očka/partner nepogrešljivo vlogo.

 

Npr. sproščanje mišičnega medeničnega dna – tresenje jabolk. Partner preko mišic zadnjice sprošča in trese mišice med popadki.

 

Noesiterapija

Noesiterapija  je izkustvena metoda španskega kirurga in porodničarja dr. Angela Escudera. Ta je ugotovil, da že pozitivna miselna naravnanost in aktiviranje točno določenih točk v mišično-vezivnem tkivu v trenutku povzročita dolgotrajno neobčutljivost na bolečino. S pomočjo edinstvene terapevtske tehnike je naučil bodočo mamico, kako lahko le z enim samim procesiranjem med katerim koli mesecem nosečnosti obvladuje faze poroda, dinamiko maternice, gibanje in psihoanalgezijo otroka med porodnimi popadki.

 

Nekaj pomembnih točk v času nosečnosti in pri samem porodu:

V začetku nosečnosti pri slabosti in bruhanju: stimulirati točko “tigrov gobec” na radialnem robu 2. metakarpalne kosti na sredini vbokline, ki jo tvorijo stisnjena palec in kazalec in “notranja pregrada” Lu 7, ki jo otipljemo na sredini podlahti, dva palca nad zapestno gubo.

V času nosečnosti: »Bl 22« na hrbtu pod trnastim odrastkom I. ledvenega vretenca; »Bl 25« na hrbtu pod prstnim odrastkom IV. ledvenega vretenca; »Bl 27« na hrbtu I. križne luknje, 1,5 cuna od središčne črte; »Bl 67« na zunanji strani vrha mezinca noge 0,1 cuna od kota nohta (podaljšan porod, obračanje fetusa).

Med porodom: Veliko sline v ustih pomeni sproščenost, to lahko naredimo tako, da točko na zunanji strani spodnje čeljusti s palci pritisnemo pod šestico, in slina začne teči v usta.

 

Pozitivno razmišljanje

Strah in osredotočenost na popadek in bolečino povzročita zakrčenost in v tem primeru ne dovolimo odpiranja porodnega kanala, kar pomeni, da zaviramo proces. Pomembna je sproščenost, ki nam omogoča, da se telo hitro odzove na popadke in s tem pospešimo dogajanje. Najprej se je treba zavedati, da nam bolečina ob popadku ne sporoča istega kot bolečina, ko se udarimo. Pri udarcu naši možgani dobijo sporočilo umakni se, zaščiti se, pri porodu pa ravno obratno, naši možgani, če se zavemo pomembnosti trenutka, slišijo to bolečino kot prepusti se dogajanju, sprosti mišice. Z zavedanjem tega in malo vaje dejansko lahko dosežemo pozitivno miselno naravnanost, ki nam omogoča hiter potek, na bolečino pa lahko tako rekoč pozabimo.

 

Sproščenost, konkretne vaje in tehnike dihanja: npr. ko imate popadek, morate trebuh sprostiti, kot da ste noseče 11 mesecev, in se  širiti, ne se krčiti in čakati, da popadek mine.

 

Porod naporen za mamico in otroka

Porod je lahko naporen tudi za otroka. Pusti lahko celo osebnostne posledice, zato ni cilj doseči porod brez bolečin za mamico, temveč tudi zmanjšati porodno travmo otroku. »Namen terapije se je naučiti, kako naj otrok čim hitreje in čim bolj enostavno zapusti porodni kanal. Mama lahko torej otroku olajša rojstvo.

 

zenaida_masira_nosecnico2Akupresura in akupunktura

»Akupresura je tehnika tradicionalne kitajske medicine, ukvarja se s človeškim telesom in  pretokom naravne energije v telesu. Temelji na enakih načelih kot akunpuktura, edina razlika je, da uporablja prste za spodbujanje določene točke namesto igle. To je starodaven pristop za ponovno vzpostavljanje in ohranjanje zdravja, uravnovešanje telesa, uma, čustev in duha. Osnova akupresure za nosečnico so elementi tradicionalne kitajske masaže, s katero terapevt odpira energijske linije v telesu in s pritiskom na akupresurne točke uravnava energijo. Akupresura ima veliko pozitivnih učinkov tako v sami nosečnosti, med porodom in po njem: ustavi slabost in bruhanje, pospeši porod, pomaga boljši širitvi materničnega vratu in so potem popadki bolj pogosti, boljša dilatacija, zmanjša bolečine in nelagodje, okrepi kontrakcije, pomaga pri širitvi materničnega vratu, posledica je tudi bolj mirna in sproščena nosečnica. Akupresura vpliva tudi na hormonsko ravnovesje telesa nosečnice ter harmonizacijo med materjo in otrokom. Znanstveno je dokazano, da je akupresura varna tako za mater, kot za otroka.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Zenaida M. Bajc

manualna terapevtka

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here