Slovenija sodi med najbolj ogrožene po vbodih klopa

0
1110
Klop
Klop

Vbod klopa je nevaren za človeka, saj lahko prenaša več bolezni. Slovenija sodi med najbolj ogrožena območja v Evropi zaradi okuženosti klopov, pri nas prevladuje klopni meningoencefalitis in lymsko borelioza.

Sezona klopov je nekje od marca do oktobra. Skrivajo se v visoki travi, praproti, grmičevju in vejah ter na drevesih in vaši sprehajalni poti v gozd. Vbod klopa ne povzroči bolečine, zato so vbodi pogosto neopaženi, predvsem pri otrocih. Če je klop okužen, med sesanjem krvi na človeka lahko prenese povzročitelja bolezni, zato ko greste na sprehod ali na izlet, se pred klopi zaščitite z oblačili, čim več kože naj bo pokrite – dolge hlače, dolgi rokavi, škornji, ruta. Namažite se z repelentom, katerega vonj odganja klope. Ko se vrnete domov, se natančno preglejte.

  • Čevlji naj bodo zaprti, nogavice in hlače dolge, majica z dolgimi rokami in kapa, če je možno, z zaščito vratu. Oblačila ne zagotavljajo, da se klop ne more prijeti na kožo, vendar so precejšnja ovira.
  • Na svetlih oblačilih boste klopa odkrili hitreje.
  • Cepivo ne ščiti pred ugrizi klopov, vendar le proti okužbi s encefalitisom.

Če imata klopa, ga čim prej previdno odstranite. Klopa primite s koničasto pinceto čim bližje koži in ga z enakomernim gibom izvlecite. Če deli klopa ostanejo v koži, tudi te čim prej odstranite. Za odstranjevanje klopov s kože ne uporabljate olj, krem, petroleja ali drugih mazil.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj