Sladkorna bolezen pri otrocih

0
1248
Sladkorna bolezen pri otrocih
Sladkorna bolezen pri otrocih

Starostna meja za odkrivanje sladkorne bolezni pri otrocih se vsako leto malce zniža. Nekatere strokovnjake skrbi, da lahko govorimo že o epidemiji diabetesa.

Sladkorna bolezen tipa 1 (SBT1) – inzulinsko odvisna sladkorna bolezen – se lahko razvije od zgodnjega otroštva do starosti približno štirideset let. Še vedno je najpogostejša pri mladostnikih, žal pa se vedno pogosteje pojavlja pri malčkih do tretjega ali petega leta starosti, pa tudi pri otrocih ob vstopu v šolo. Starostna meja pri kateri odkrivamo diabetes se znižuje v večini držav na svetu v mlajša leta. Diabetes tipa 1 prizadene enega na vsakih 400-600 otrok in mladostnikov v Združenih državah Amerike.

Sladkorna bolezen tipa 2 (SBT2), ki jo označuje neodzivnost telesa na inzulin, pa se razvije pri starejših ljudeh, največkrat po 40. letu starosti, a žal s porastom hude debelosti vedno pogosteje tudi pri mladih, celo najstnikih in otrocih. Tudi v Sloveniji je takih otrok vedno več, in tako vsako leto poleg preko 50 otrok s SBT2 odkrijemo tudi 5 do 7 otrok s SBT1.

Kakšni so simptomi?

SBT2 je večinoma neprepoznana in jo odkrivajo s presejalnim testom pri predebelih otrocih. Na Pediatrični kliniki v Ljubljani, UKC Maribor, Klinika za pediatrijo, Centru za zdravljenje otrok in mladostnikov Šentvid pri Stični, SB Slovenj Gradec in drugje po Sloveniji, pri predebelih otrocih opravijo test obremenitve z glukozo, kjer spremljajo izločanje inzulina in glikemijo. Kadar so izvidi patološki, otroke obravnavajo na Pediatrični kliniki. Natančno spremljajo otroke z inzulinsko rezistenco, moteno glukozno toleranco ali diabetesom, poučijo družine o zdravi prehrani, pomenu športne aktivnosti in uvedejo terapijo z zdravili. Ko pa govorimo o SBT1, kjer je vzrok sladkorne bolezni popolno pomanjkanje inzulina, je življenje otroka odvisno od inzulina, ki ga v podkožje injicirajo z mehanskim injektorjem ali inzulinsko črpalko. Otroci potrebujejo varovalno prehrano, spodbujajo jih k telesni aktivnosti, družine poučijo o pravilih prilagajanja odmerkov inzulina in pomenu rednega spremljanja glikemije ter ukrepov ob akutnih zapletih, kot so previsok ali prenizek krvni sladkor.

Otroci so ob vrednostih sladkorja preko 10 mmol/l zelo žejni, pogosto pijejo in urinirajo, shujšajo lahko v tednu ali dveh za več kilogramov. Hkrati lahko prično tožiti o glavobolu, bolečinah v trebuhu, slabostih in bruhajo, kar je posledica pretirane razgradnje maščob, ki nastopi ob pomanjkanju inzulina, saj skuša telo tako zagotoviti dovolj energije za delovanje telesa.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here