Slabokrvnost in nosečnost

0
1126
jajca

Vaš otrok ima zdaj telesno zgradbo z vsemi organi, ki vsak dan hitro rastejo. Za to množitev celic so potrebna ne le vsa osnovna hranila, ampak tudi kisik. Kisik prenaša železo, ki se nahaja v hemoglobinu, barvilu, ki rdeče obarva krvničke. Dojenček na veliko tvori krvničke; porablja torej veliko železa. Del tega železa dobi iz vsakdanje materine prehrane, drugi del pa pobere iz njenih zalog. Če mu s svojo prehrano ne vnašate dovolj železa, bo popolnoma odvisen od vaših zalog. Iz vaših rdečih krvnih telesc bo vzel železo, ki ga potrebuje. Zato se bo na vas pokazala posledica: bolj ali manj huda slabokrvnost. Če je zelo izrazita, pa je slabokrvnost lahko tudi vzrok za slabši telesni razvoj in rast vašega otroka.

jajca

Kako prepoznamo slabokrvnost in kako jo zdravimo?

Če ste utrujeni, če se nenormalno zadihate in imate zelo blede sluznice, če se vam hitro vrti in vam šumi v ušesih, se obrnite na zdravnika. Dal vam bo prešteti krvničke. Zdravilo, ki vsebuje železo, bo uredilo zadeve. Nekateri zdravniki sicer predpisujejo železo kar sistematično, v dodatku pa še folno kislino, saj je večina nosečnic bolj ali manj slabokrvnih. Važno je, da vaša prehrana vselej vsebuje tudi hranila, ki so bogata z železom, to pa so: meso, leča, špinača, peteršilj, suho sadje, jajčni rumenjak in čokolada.

S preiskavo krvi ugotovijo, ali vam železa primanjkuje. Dejstvo je, da dojenček na veliko tvori rdeče krvničke: za to potrebuje veliko železa. En del ga dobi z vašo prehrano, drugega pa črpa iz zalog.

Vir: V pričakovanju otroka

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here