Skupno spanje otroka in mame

0
7774
Skupno spanje
Skupno spanje

Dojenčka, ki spi v bližini staršev, pomirja prisotnost staršev in mu daje občutek varnosti. Starši se lahko takoj odzovejo na otrokove potrebe, ne da bi jih moral priklicati z jokom. Nočno dojenje je veliko enostavnejše, če je dojenček tik ob mamici.

Pri skupnem spanju je pomembno, da se vsi družinski člani čim bolje naspijo in da je spanje za otroka varno. Rjuhe naj bodo dobro napete, ležišče naj bo čvrsto, lahka posteljnina, brez dodatnih blazin, dolgih trakov, vrvic, rež ali odprtin, v katere bi se otrok lahko prevalil oz. ujel. V postelji ne sme biti igrač, živali in paziti morate na to, da otrok ne more pasti iz postelje.

Večina mamic z dojenčki in majhnimi otroki spi po obrokih. Raziskave so pokazale, da se najbolj naspijo mamice, ki dojijo in spijo skupaj z otrokom v neposredni bližini – tako ni treba vstajati in se oba z dojenčkom običajno niti ne predramita, temveč spita naprej. Dojenčka, ki spi v bližini staršev, pomirja prisotnost staršev in mu daje občutek varnosti. Starši se lahko takoj odzovejo na otrokove potrebe, ne da bi jih moral priklicati z jokom. Nočno dojenje je veliko enostavnejše, če je dojenček tik ob mamici.

Koristi skupnega spanja za dojene dojenčke:

 • daljše spanje,
 • nižje ravni stresa – če dojenčku ni treba jokati, da bi bile zadovoljene njegove potrebe, ostane mirnejši in je bolj zadovoljen,
  tvorjenje večjih količin mleka – z nočnim dojenjem dojenček spodbuja materino telo, da
 • tvori ustrezne količine mleka,
 • pogostejše dojenje in daljši podoji – dolgi podoji zagotavljajo, da otrok prejme dovolj kalorij in dobro pridobiva težo,
 • otroci so dojeni dlje,
 • večji občutek varnosti,
 • uravnavanje temperature – če dojenček spi poleg matere, mu je topleje (mamice zaznavajo dojenčkovo temperaturo in se tudi odzivajo; e je dojenčku hladno, ga pokrijejo, če pa je pretoplo, odejico preprosto odstranijo),
 • večja dovzetnost za materino komunikacijo.

Koristi skupnega spanja za doječe matere:

 • večja količina mleka,
 • manjše tveganje za raka na dojki in rodilih,
 • hitrejše izgubljanje odvečne telesne teže po nosečnosti,
 • tesnejša vez z otrokom in občutek izpolnjenosti,
 • daljše spanje mame,
 • nižje ravni stresa – pogostejše nočno dojenje pri materi poveča izločanje oksitocina, ki jo pomirja in sprošča.

Pomen skupnega spanja za umetno hranjene otroke

Ne glede na obliko hranjenja pa imajo vsi dojenčki tako čustveno kot duševno korist od stika s starši, saj jim bližina daje občutek varnosti. Isto velja za starše. Številne študije kažejo, da pogosto pestovanje in nošenje poglabljata navezanost in čustveno bližino ter materino dovzetnost za otrokove potrebe. Pri preučevanju spalnih vzorcev doječih oz. nedoječih mater in otrok so znanstveniki opazili, da doječe matere in njihovi otroci pogosteje spijo obrnjeni drug proti drugemu; pri tem doječe matere pogosto spijo na boku in pokrčijo kolena proti otroku, kar naj bi bilo povezano s položajem pri dojenju in komunikacijskimi vzorci, ki so prisotni pri spanju v družinski postelji in dojenju.

Skupno spanje z očetom

Številne očete sprva skrbi predvsem, kako bo skupno spanje vplivalo na partnerski odnos. Če se oba strinjata, je spanje v družinski postelji ali istem prostoru lahko čudovita priložnost, da tudi oče preživlja čas z otrokom, se z njim pogovarja, ga boža in (če spijo v družinski postelji) uživa v kožnem stiku. Posebej če je očka večino dneva ločen od dojenčka, je spanje v družinski postelji lahko pomembna priložnost, da oče ohranja čustveno vez z otrokom. Ni treba, da skupno spanje vpliva na nežnosti in bližino med partnerjema. Kljub dojenčku v postelji se še vedno lahko pogovarjata, dotikata, masirata in tudi drugače uživata v zvezi. Ne glede na to, kje spi otrok, je intimnost manj spontana kot pred prihodom otroka.

Do kdaj skupno spanje

Družina naj spi skupaj, dokler vsem tako ustreza. Dokler v skupnem spanju uživajo vsi vpleteni in so odnosi zdravi, s skupnim spanjem ni treba prekiniti, saj bo nekega dne do tega prišlo samo od sebe. Noč je zgolj odraz dneva. Če so odnosi med partnerjema podnevi dobri, bodo takšni tudi ponoči. Zmotno je prepričanje, da bo selitev otroka v svojo sobo rešila težave v partnerstvu. Skupno spanje (v družinski postelji ali istem prostoru) nikoli ne more biti najboljše, če se vsi vpleteni ob tem ne počutijo dobro, zato je s tem najbolje prekiniti. Če nekdo ne želi skupnega spanja, ga ne smemo vsiljevati. Starševstvo je potovanje, polno izzivov in radosti ter priložnosti za osebno rast in uspešno komuniciranje. Pomembno je, da se seznanimo z otrokovimi potrebami glede na njegovo fazo razvoja in uskladimo potrebe vseh družinskih članov.

Sodelujoči strokovnjaki:

Alenka Benedik

https://www.rumina.si/

Svetovalka za dojenje, IBCLC in Inštitut za dojenje Rumina

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here