Škrtanje z zobmi pri otrocih

0
4989
Škrtanje z zobmi
Škrtanje z zobmi

Škrtanje z zobmi se lahko pojavi že v obdobju rasti zob, in sicer med 9. in 10. mesecem. Takrat to ni nič posebnega – otrok pač spoznava svoje zobe.

Otrok na ta način pač spoznava svoje zobe in jih preizkuša, kar je normalen razvojni korak v prvih treh letih življenja. Otrok spodnje in zgornje zobke tesno stiska in drgne skupaj, kar imenujemo škrtanje z zobmi. Do takrat, ko zrastejo vsi zobje, bi se to moralo nehati.

Do 30 odstotkov otrok pa z zobmi škrta tudi po 3. letu starosti. Zdravniki potem govorijo o bruksizmu. Pri nekaterih je vzrok stres, pri drugih pa vzroka sploh ni. Škrtanje z zobmi je problematično, kadar je nenehno in zelo intenzivno. Čeprav so sprva prizadeti le mlečni zobje, se velikokrat zgodi, da kdor škrta z zobmi v otroštvu, to počne tudi kot odrasel. Razvada škoduje zobem ter jih zrahlja. Zaradi tega so zobje bolj občutljivi, na primer na vroče ali hladno.

Posledici škrtanja sta lahko tudi napetost v vratnem območju in glavoboli. Do faz škrtanja z zobmi občasno pride pri skoraj vseh otrocih. Treba je upoštevati, v katerih situacijah se škrtanje pojavi, je to pri vstopu v vrtec, selitvi itd. Pogosto se otroci sprostijo sami. V tem času pomaga, če ste ob otroku in se pogovorite z njim o njegovih skrbeh.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here