Skritvnosten Pekel

0
791
Pekel
Pekel

Priljubljena izletniška točka je tudi Borovnica s sotesko Pekel na jugozahodnem delu Ljubljanskega barja.

Tickless

Soteska Pekel je temačna, vanjo komaj da zaide sonce, vlažna in hladna, ki z bučnim grmenjem slapov vzbuja peklenski občutek, a je naravnost čudoviti kraj poln skrivnosti.

Na poti je označenih 5 večjih slapov, vseh brzic in malih slapov ne boste mogli prešteti. Je pa to lahko prijetna naloga za vaše malčke.

Pot je v prvem delu enostavna, ravna, zavarovana in vodi po brveh mimo številnih brzic, tolmunčkov, mostičkov, mimo mlina. V drugem delu pa se začnete vzpenjati, pri čemer vam pomagajo jeklenice, lestve, stopnice in klini, pri čemer e potreba prrevidnost (za majhne otroke drugi del ni primeren, za malo večje pa je to še kako zanimivo).

Ob poti boste videli veliko zelišč, cvetja (mesojeda mastnico, dvocvetno vijolico), ni pa izključeno, da vas ne bo pogledal tudi kakšen gams v skalovju, zato otrokom naročite, da naj ves čas budno opazujejo okoli sebe.

Ne pozabite napolniti nahrbtnika s prigrizki (sendvič, voda), z veliko dobre volje in bo pot čim bolj zanimiva ne pozabite dodati v nahrbtnik uganke. Med potjo naredite nekaj postojank, prigriznike in rešite eno izmed ugank:

  • Včasih je postlana, včasih razmetana, če na njej ležimo, prej ko slej zaspimo. (postelja)
  • Kaj si obuješ, ko hodiš po hiši, da noge so tople, korak se ne sliši? (copate)
  • Majhna skleda se drži dolgega ročaja, lonec polna zapusti, prazna vanj prihaja. (zajemalka)
  • Na zunaj okrogla in ne čisto gladka – pod kožo pa zdrava in sončna in sladka. (pomarača)foto_pekel
  • Po tračnicah vozi in glasno drdra, prevaža ljudi in na tone blaga. (vlak)

Opis poti

Avtocesto Ljubljana – Koper zapustite na izvozu Vrhnika. Na semaforju zavijete levo in nato še enkrat levo (pri naslednjem semaforju) in sledite oznakam Borovnico. V Borovnici zavijete proti Brezovici in sledite oznakam za Pekel. Parkirate lahko na koncu ceste ob gostilni Pekel.

Fotografije: Soteska Pekel, kraji.eu

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here