Skrb za ušesa vašega otroka

4124
Vnetje ušes.
Vnetje ušes.

Bolečine v ušesih niso vidne od zunaj, tako da ne moremo vedeti, ali otrok dejansko trpi zaradi bolečin v ušesu. Vendar lahko opazite določene signale - dojenček se v primeru okužbe srednjega ušesa pogosto prijema za uho in veliko joka.

Kako veste, da ima vaš otrok bolečine v ušesu

Bolečine v ušesu so zelo neprijetne, zlasti za dojenčke, saj vam ne morejo povedati ali vam pokazati kje jih boli. Zato morate dobro opazovati znake za bolečino v ušesu. To so predvsem jok, kričanje, praskanje po licih. Pogosto se prijema za uho, včasih deluje neuravnotežen. Morda bo vedno obračal glavo na eno stran. Še posebej v prvih letih je vnetje srednjega ušesa zelo nezaželen spremljevalec. Ta signal je treba vedno jemati resno in čim prej iti k zdravniku. Bolečine v ušesu so lahko včasih skoraj neznosne za otroka. Ta bolečina je lahko utripajoča ali zbadajoča.

Bolečine v ušesu so pogosto spremljevalke prehlada in so večinoma posledica vnetja sinusov. Zaradi tega vnetja se lahko bakterije zbirajo tudi za bobničem, kar povzroča hude bolečine.  Občutek pritiska je posledica nabiranja tekočine za bobničem. Če je tlak na neki točki premočan, membrana bobniča postane prepustna in tekočina pride iz ušesa. To ima pozitiven vpliv, saj bolečina izgine.

Domača sredstva zoper bolečine v ušesu

Vlažna vrečka iz blaga, v kateri je kuhana čebula, poskrbi za prvo pomoč. Hlapi, ki izhajajo iz vrečke, uničijo večino bakterij in osvobodijo bobnič sluzi in gnoja. Ta metoda se uporablja le za zunanjo uporabo. Čebulna voda ne sme priti do notranjega ušesa, saj lahko to povzroči pekočo bolečino.

Za notranje uho lahko uporabite kis ali česnovo olje. Nekaj kapljic teh sredstev lahko pripomore k hitrejšemu okrevanju. Pomaga lahko tudi kaša iz lanenih semen.

Če domača sredstva ne pomagajo več, lahko otrok dobi protivnetna in protibolečinska zdravila. Tudi nosne kapljice lahko dajemo otroku v primeru vnetja srednjega ušesa, saj se tako reši prehladnih izločkov. Pomembno je, da bolečine v ušesih zdravite takoj, ko je mogoče, ali pa jih zdravi zdravnik.

Tudi sicer redno skrbite za čistočo otrokova ušesa

Čiščenje ušes je omejeno na uho in na območju za ušesom. S palčko se vam lahko namreč hitro zgodi, da poškodujete kot papir tanko plast bobniča. Najboljše čiščenje je kombinacija mehke krpice ali papirnate brisače in čiste mlačne vode, poskrbite pa, da voda ne pride v uho.

Vir: Dreamstime, Baby-tipps

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav