Skrb za oblačila krepi otrokovo neodvisnost

83

Skrb za oblačila krepi otrokovo neodvisnost, saj je učenje otrok zlaganja in pospravljanja oblačil v omare lahko dragocena življenjska veščina, ki spodbuja neodvisnost, organiziranost in odgovornost.

Skrb za oblačila krepi otrokovo neodvisnost

  • Začnite zgodaj

Uvedite koncept zlaganja in pospravljanja oblačil takoj, ko je vaš otrok sposoben razumeti preprosta navodila. Celo malčki lahko pomagajo pri opravilih, kot je razvrščanje in zlaganje manjših oblačil, kot so nogavice ali spodnje hlačke.

  • Igra

Pospravljanje oblačil spremenite v zabavno igro ali izziv, da bo za majhne otroke bolj privlačno. Otroku lahko merite čas, da vidite, kako hitro lahko zloži kup oblačil v primerjavi z vami.

  • Zlaganje oblačil je družinska dejavnost

V proces zlaganja vključite celotno družino, dodelite posebne naloge vsakemu družinskemu članu in če je treba, pomagajte pri dokončanju naloge.

  • Razčlenite nalogo

Naučite otroka, da nalogo razdeli na manjše, bolj obvladljive korake. Začne lahko na primer z razvrščanjem oblačil po vrsti oblačila (nogavice, majice, hlače, puloverji) ali barvi, preden se oblačila nauči zlagati in pospravljati.

Vzpostavite redno rutino zlaganja in pospravljanja oblačil. Na primer, da to počnete skupaj po pranju perila ali pred spanjem. Doslednost lahko pomaga okrepiti navado, na način, da bo postala naravni del otrokove tedenske rutine.

  • Dober zgled

Otroci se učijo tako, da opazujejo in posnemajo odrasle. Zato otroku pokažite, kako zložiti različna oblačila in jih organizirati v omarah. Naj vaš otrok vidi in opazuje, kako vi skrbite za svoja oblačila.

  • Spodbujajte otroka s pohvalami

Izrecite veliko spodbud, ko se vaš otrok uči in izboljšuje svoje sposobnosti zlaganja oblačil. Pozitivna okrepitev otroka motivira, da še naprej pomaga pri opravilu.

Učenje novih veščin zahteva čas in ponavljanje, zato bodite potrpežljivi s svojim otrokom in mu na poti k neodvisnosti ponudite podporo in vodstvo. Izogibajte se kritiziranju ali grajanju zaradi napak, raje se osredotočite na vložen trud in napredek.

  • Priprava oblačil za naslednji dan

Z otrokom izberite oblačila za naslednji dan že prejšnji večer (del rutine pred spanjem), saj boste na takšen način imeli zagotovo poenostavljeno jutro brez zapletov.

Izbrana oblačila lahko shranite v viseč organizator za shranjevanje predmetov, kamor v vsako režo spravite oblačila za naslednji dan. Dobro je, če ima organizator pet rež za pet dni v tednu, ki jih lahko označite od ponedeljka do petka (na ta način se otrok uči tudi dni v tednu).

Pomembno si je zapomniti, da majhni otroci pri oblačilih potrebujejo manj možnosti kot odrasli. Njihova izbira oblačil mora biti hitra in enostavna za kombiniranje, poudarek pa naj bo na udobnosti in kakovosti materialov.

Če otroke že od malih nog vključite v gospodinjska opravila, kot sta zlaganje in pospravljanje oblačil, jih ne učite le praktičnih življenjskih veščin, temveč jim privzgojite navade organiziranosti in odgovornosti do svojega imetja, ki jim bodo služile tudi v odrasli dobi.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav