Škodljive snovi v otroških oblačilih

0
979

Moderne tkanine so lahko prave »strupene bombe«. Tako nevarne so zato, ker je otrok v stiku z njimi 24 ur dnevno. Prav pisana otroška oblačila skrivajo veliko strupov za tkanine. Zaradi občutljive otroške kože ti strupi preidejo v telo in tako povzročajo alergije ali draženje dihalnih poti. Lahko vplivajo celo na nastanek nekaterih rakastih obolenj. Oblačila so pogosto onesnažena z dioksini ali obremenjena s pesticidi, ki jih uporabljajo pri pridelavi bombaža. V nekaterih deželah, kot sta Indija ali Egipt, volno ali bombaž obdelujejo s PCP, v Evropi prepovedanim sredstvom za uničevanje plesni, ki vsebuje dioksin. Sintetična kemična vlakna zato pogosto bolje prenašamo, kajti izdelana so iz nafte in ne vsebujejo omenjenih strupov. Poleg tega se večinoma ne razbarvajo tako hitro. Torej naravne tkanine niso vedno najboljše za vašega otroka: vse je odvisno od načina pridelave in izdelave. Pri nakupovanju otroških oblačil zato bodite pozorni zlasti na pravo etiketo: in sicer ne na oblikovalce, temveč ali je preverjena vsebnost škodljivih snovi v tkanini.

Nakupovalni namigi za neobremenjeno modno zabavo

– Pri alergiji na kovine bodite posebej pozorni na nikelj v zaponkah in zadrgah.

– Kupujte samo domače volnene izdelke, saj je pri nas strogo prepovedana uporaba pesticidov za konzerviranje.

– Pogosto pranje zmanjša vrednost pesticidov in kemikalij, zato imajo oblačila iz druge roke velikokrat manj škodljivih snovi kot nova.

– Visoke temperature v navodilih za pranje pomenijo določeno varnost. Prepričani boste, da barve ne zbledijo tako hitro, na koži pa bo pristalo manj škodljivihsnovi.

– Bodite previdni pri »ugodnih nakupih«. Pogosto prav za te uporabljajo nevarna barvila z benzeni.

– Etikete o preverjenih škodljivih snoveh so žal še neznane – podeljujejo jih po vsej Evropi. Najbolj znane so »Eko-Tex Standard 100«, »ToxProof«, »EcoProof« in »AKN«.

Vir: Otroci, otroci

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj