Škodljive snovi v otroških oblačilih

1405

Kemikalije se nahajajo tudi v otroških oblačilih, vendar je problematično zlasti dolgotrajno nošenje. Trgovec oziroma proizvajalec vam je dolžan povedati, ali oblačilo vsebuje kemikalije, ki povzročajo veliko zaskrbljenost.

Če otroku kupite oblačilo, ki je kasneje umaknjeno iz prodaje, po besedah mag. Viviane Golja, univ. dipl. kem., ne bo posledic, saj otrok oblačila ni dolgo nosil. Strokovnjakinja dodaja, da je proizvajalec dolžan povedati, ali izdelek vsebuje kemikalije, ki povzročajo veliko zaskrbljenost.

Če otroku kupimo oblačilo, ki je nato umaknjeno iz prometa, ni treba pretirano skrbeti, ker otrok oblačila ni dolgo nosil in ni bil dlje izpostavljen snovem. Dobro je, da ste to opazili in oblačilo umaknili. Velikokrat je pri spojinah, ki smo jim izpostavljeni v materialih v stiku z živili in tekstilu ipd. težava pri dolgoročni, in ne pri trenutni izpostavljenosti, razen če bi šlo za ogromne koncentracije. Skrb ni potrebna. Oblačilo umaknite in zavrzite.

V tekstilu so prisotne kemikalije, ki se uporabljajo že pri proizvodnji, nato pa se namerno dodajajo za doseganje določenih lastnosti. Če ni neposrednega stika s kožo, tveganja ni. Opravljene so bile določene raziskave in tudi v oblačilih znanih proizvajalcev so odkrili kemikalije, ki jih je bi smelo biti oziroma je bolje, da se jim izognete.

Za kemikalije, ki povzročajo veliko zaskrbljenost, med njimi so tudi kemikalije, ki so obstojne in se akumulirajo v telesu, a se jih še vedno uporablja (niso prepovedane), so proizvajalci po zakonu dolžni odgovoriti potrošniku, ali jih njihov izdelek vsebuje. Če vas torej skrbi, ali izdelek, ki ga kupujete, vsebuje katero izmed kemikalij, ki povzročajo veliko zaskrbljenost, imate pravico, da vprašate trgovca. Če trgovec ne ve, pa bo informacijo pridobil od proizvajalca ali uvoznika.

Kemikalije, ki povzročajo veliko zaskrbljenost, so npr. bromilni zaviralci gorenja, nekatere poliflorirane kemikalije itd.

Kemikalije, ki povzročajo veliko zaskrbljenost so bioakumulativne, kar pomeni, da se kopičijo v telesu in se iz njega ne izločajo, so škodljive za okolje, ker se ne razgrajujejo, so rakotvorne ter škodljive za zarodek in plod. Imajo same neprijetne lastnosti.

Viviana Golja

mag. Viviana Golja

univ. dipl. kem., Nacionalni inštitut za javno zdravje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav