Sindrom gnezdenja

0
1100
Prvo trimesecje
Prvo trimesecje

To je pojav, ki ga je mogoče opaziti pri večini nosečnic v zadnjem trimesečju nosečnosti. Z večanjem obsega pasu se veča tudi potreba, da bi pripravili popoln dom za otroka. Dokazi o sindromu gnezdenja ne obstajajo, vendar ima skoraj vsak nosečnica v zadnjih tednih pred porodom ta »napad«. Glava je polna načrtov o tem kaj vse je še potrebno postoriti pred prihodom novega družinskega člana. S tem ni nič narobe, vendar  nosečnica s svojo željo ne sme pretiravati in ne sme presegati svojih fizičnih mej. Izogibajte se naslednjih opravil:

–         Pod nobenim pogojem ne dvigujte in premikajte težkih stvari.

–         Pazite se čistila, saj jih veliko oddaja nevarne pline, zato uporabljajte le izdelke brez topil.

–         Izogibajte se stiku z živalskimi iztrebki, na primer pri vrtnarjenju ali ko odstranjujete iztrebke.

–         Prenovo stanovanja raje preložite na kasneje, saj sveže pobarvane sobe, nove preproge in pohištvo škodijo otrokovemu zdravju.

noseka_-_1_trimeseje

Študije kažejo, da plini iz barv, preprog, novega pohištva in lepil škodujejo otroku. Ne samo po rojstvu, ko dojenčka naselite v novo sobo, ampak že v maternici. Posledice: imunski sistem nerojenega otroka je oslabljen, otrok je kasneje bolj dovzeten za bolezni, povečuje pa se tudi tveganje za alergije in bolezni dihal. Novo pohištvo in preproge se morajo do rojstva dovolj prezračiti, preden otroka naselite v njegovem novem domu.

Vir: Hallo-Eltern

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here